Cili është qyteti më i zhurmshëm i Zvicrës – dhe sa i zhurmshëm është ai?

10:06 | 25 Nentor 2021

Me fshatrat e saj të çuditshëm, pa makina dhe majat paqësore të maleve të mbuluara me borë, Zvicra ndonjëherë ndihet si një bibliotekë e madhe në natyrë, ku të gjithë heshtin nga frika që mund të vijë në çdo moment një ‘shhhhhh’ gjigant. Por, ndërsa ngutja dhe/ose ngutja e Zvicrës mund të mos rivalizojë atë të disa prej fqinjëve të saj më të zhurmshëm, Italia – disa pjesë të Zvicrës ende shqetësojnë decibel metri.

Analiza u përfundua nga Banka Kantonale e Cyrihut (ZKB) dhe u fokusua në qytetet më të zhurmshme në Zvicër. Qytetet në jug dhe në perëndim të vendit ishin më të zhurmshmit, ndërsa ato në qendër ishin në skajin tjetër të spektrit.

Ku është pjesa më e zhurmshme e Zvicrës – dhe sa e zhurmshme është ajo?

Fituesi – ose humbësi, në varësi të mënyrës sesi e shikoni – është Gjeneva, banorët e së cilës janë të ekspozuar ndaj më shumë se 60 decibel zhurmash. Kjo korrespondon me volumin e një kositëse lëndine në një distancë prej 10 metrash që mund të dëgjohet edhe kur dritaret e apartamentit janë të mbyllura. Studimi nuk mori parasysh vetëm një pikë në qytet, por shikonte se sa zhurmë ishin të ekspozuara rezidencat e qytetit në tërësi.

Dhe 94 për qind e rezidencave të Gjenevës janë të ekspozuara ndaj një niveli zhurme më të madh se 50 decibel. Ndoshta çuditërisht – ose çuditërisht nëse keni kaluar kohë në Ticino – qytetet më të mëdha nuk ishin gjithmonë më të zhurmshmit. Në vendin e dytë të zhurmës është Lugano, e ndjekur nga Lozana, Cyrihu, Bazeli dhe Bieli.

Rruga Rosengartenstrasse e Cyrihut është rruga më e zhurmshme e banimit në të gjithë vendin, me një lexim decibel prej 69.

Zürcherstrasse e Winterthur-it doli në vendin e dytë me 66 decibel.

Ku është pjesa më e qetë e Zvicrës?

Aarau, Winterthur dhe Berna, nga ana tjetër, janë vendet më të qeta, sipas analizës së ZKB. “Sipërfaqet e pëshpëritjeve” të Aarau janë instaluar në pjesë të qytetit me një qëllim për t’i mbajtur gjërat të qeta. Winterthur, një qytet i zakonshëm për udhëtarët për njerëzit që punojnë në Cyrih, mund të falënderojë politikat miqësore me biçikletat dhe një pjesë të madhe të kopshteve për qetësinë e tij.

Winterthur në fund të fundit njihet si ‘Qyteti i Kopshtit’ i Zvicrës.

Kjo paraqitje e Bernës i befasoi shumë studiuesit, të cilët vunë në dukje se Berna arriti të mbante zhurmën, pavarësisht se ishte një qytet miqësor me makina.

Studiuesit vunë në dukje se Berna kishte arritur në një farë mënyre të bënte një “akt balancues pothuajse të pamundur” duke qenë edhe pro makinave dhe pro-çështjes.