Borrell: Dialogu është thelbësor për rrugën evropiane të Kosovës dhe Serbisë

Shefi i diplomacisë së Bashkimit Evropian ka thënë se zyrtarët nga Serbia dhe Kosova theksuan se ata i japin përparësinë më të lartë integrimit evropian dhe dialogut.

Lajme

29/10/2020 09:25

Josep Borrell iu përgjigj një pyetje nga një anëtar i Parlamentit Evropian mbi marrëdhëniet midis politikave të Bashkimit Evropian dhe Shteteve të Bashkuara.

Kryediplomati evropian tha se pjesë të dokumentit të nënshkruar nga përfaqësuesit e Serbisë dhe Kosovës në Uashington në fillim të shtatorit “bazohen në angazhimet e mëparshme të bëra nga të dyja palët në dialog” dhe mund të japin një “kontribut të dobishëm” për arritjen e një marrëveshjeje gjithëpërfshirëse, ligjërisht të detyrueshme “.

Duke iu përgjigjur një pyetje me shkrim nga deputetët e BE-së mbi marrëdhëniet politike BE-SHBA, dialogun Serbi-Kosovë, por edhe mbi “pavarësinë e zërit të BE-së në Ballkan”, Borrell theksoi se si presidenti serb ashtu edhe kryeministri i Kosovës në vizitat e fundit në Bruksel kanë theksuar se i japin përparësi integrimit evropian dhe dialogut të ndërmjetësuar nga BE, shkruan Aljazeera Balkans.

“Dialogu i sponsorizuar nga BE është një element kryesor i rrugëve të tyre evropiane”, tha ai.

Në përgjigje të një pyetje parlamentare, Borrell shtoi se udhëheqësit e Kosovës dhe Serbisë janë zotuar të dyfishojnë përpjekjet e tyre për të siguruar harmonizimin e mëtejshëm me BE në përputhje me angazhimet.