Arkeologët identifikuan një qytet romak

Një qytet i tërë romak i lashtë është hartuar për herë të parë pa ndonjë gërmim, falë një sistemi radar pionier.

Fun

09/06/2020 15:55

Arkeologët e Universitetit të Kembrixhit përdorën radarin e përparuar të depërtimit të tokës (GPR) për të zbuluar në detaje mahnitëse kompleksin e banjës së qytetit, tregun, tempullin, monumentet publike dhe rrjetin e përhapur të tubave të ujit, transmeton lajmi.net.

Profesori Martin Millett, nga Fakulteti i Klasikës i Universitetit të Kembrixhit, tha: “Niveli mahnitës i detajeve që kemi arritur në Falerii Novi, dhe tiparet befasuese që GPR ka zbuluar, sugjerojnë që ky lloj studimi mund të transformojë mënyrën se si arkeologët hulumtojnë vendet urbane, si njësi totale”.

EMBARGOED TO 2300 MONDAY JUNE 8 Undated handout photo of shows a ground penetrating radar image of the Roman city of Falerii Novi, Italy, by the University of Cambridge and Ghent University in Belgium. Archaeologists have used advanced technology to map out the entire ancient Roman city buried deep underground without any digging. PA Photo. Issue date: Monday June 8, 2020. The team discovered a bath complex, a market, a temple and a public monument, as well as the city's sprawling network of water pipes dating back to the 3rd century. See PA story HERITAGE Roman. Photo credit should read: L. Verdonck/PA Wire NOTE TO EDITORS: This handout photo may only be used in for editorial reporting purposes for the contemporaneous illustration of events, things or the people in the image or facts mentioned in the caption. Reuse of the picture may require further permission from the copyright holder.

Ekipi përdori një biçikletë kuadratike për të tërhequr radarin mbi sipërfaqen brenda mureve të qytetit, mbi 30 hektarë, duke marrë lexime çdo 12.5 cm.

Falerii Novi, i vendosur rreth 30 milje në veri të Romës, ishte rreth gjysma e madhësisë së Pompeit dhe ishte i okupuar midis vitit 241BC dhe 700AD, shkruan Metro. Harta zbuloi se qyteti ishte i ndryshëm nga qytetet e tjera të studiuara si Pompei, duke sfiduar supozime të caktuara në lidhje me modelin urbanistik romak.

EMBARGOED TO 2300 MONDAY JUNE 8 Undated handout photo of shows a ground penetrating radar image of the Roman city of Falerii Novi, Italy, by the University of Cambridge and Ghent University in Belgium. Archaeologists have used advanced technology to map out the entire ancient Roman city buried deep underground without any digging. PA Photo. Issue date: Monday June 8, 2020. The team discovered a bath complex, a market, a temple and a public monument, as well as the city?s sprawling network of water pipes dating back to the 3rd century. See PA story HERITAGE Roman. Photo credit should read: L. Verdonck/PA Wire NOTE TO EDITORS: This handout photo may only be used in for editorial reporting purposes for the contemporaneous illustration of events, things or the people in the image or facts mentioned in the caption. Reuse of the picture may require further permission from the copyright holder.

Arkitektura e tempullit, ndërtesat e tregut dhe banjot ishin më të hollësishme, ndërsa paraqitja e qytetit nuk ishte e standardizuar ashtu siç pritej zakonisht.

Ajo zbuloi gjithashtu një ndërtesë të gjatë drejtkëndëshe, e cila mendohet të ketë qenë një pishinë e hapur, si pjesë e ambienteve të banjës së qytetit dhe dy strukturave të mëdha pranë portës veriore të qytetit, që besohet të jetë pjesë e një monumenti publik ‘mbresëlënës’, për dallim nga gjithçka që shihet më parë. /Lajmi.net/

EMBARGOED TO 2300 MONDAY JUNE 8 Undated handout photo of the ground penetrating radar rig that was used on the Roman city of Falerii Novi, Italy, by the University of Cambridge and Ghent University in Belgium. Archaeologists have used advanced technology to map out the entire ancient Roman city buried deep underground without any digging. PA Photo. Issue date: Monday June 8, 2020. The team discovered a bath complex, a market, a temple and a public monument, as well as the city?s sprawling network of water pipes dating back to the 3rd century. See PA story HERITAGE Roman. Photo credit should read: L. Verdonck/PA Wire NOTE TO EDITORS: This handout photo may only be used in for editorial reporting purposes for the contemporaneous illustration of events, things or the people in the image or facts mentioned in the caption. Reuse of the picture may require further permission from the copyright holder.