Arabia Saudite ka mënyrat më barbare të ekzekutimit të të burgosurve

Sistemi i Drejtësisë në Arabinë Saudite është brutal  dhe ky vend ka shkallën më të lartë të ekzekutimeve në gjithë botën. Sipas një hulumtimi nga “Amnesty International”,  Mbretëria konservative ka mbytur të paktën 201 persona vetëm në gjashtë mujorin e vitit 2015.

Bota

13/10/2015 19:53

Tradhtia bashkëshortore, grabitja e armatosur, braktisja, vepra penale të lidhura me drogën, përdhunimin , të gjithë e mbajnë dënimin me vdekje.

Nuk ka një renditje të ekzekutimeve në Arabinë Sauite, pasi të burgosurit që janë të dënuar me vdekje mbahen në qeli të përbashkët së bashku me të burgosurit e tjerë. Disa të tjerë kalojnë vite duke mos e ditur datën e tyre të ekzekutimit, para se papritmas të informohen brenda 24 orëve për ekzekutimin e tyre, shkruan  The Independent.

Sipas Sevag Kechichian, hulumtuesit e “Amnesty”, vendimi për kohën e ekzekutimit të një të burgosuri është bërë “në mënyrë arbitrare”, bazuar në faktin nëse një guvernator lokal e ndjen se norma e vdekjeve në zonën e tyre duhet të rritet, apo si një pengesë në qoftë se ka pasur një kamë në një lloj të caktuar të veprës penale të tilla si kontrabanda e drogës.

Të burgosurit që presin ekzekutimin dërgohen në një qeli të vetme dhe natën e fundit e kalojnë të vetëm. Në 95 përqind të rasteve prerjet e kokave është metoda e tyre e preferuar, por disa ekzekutime të tjera bëhen edhe me pushkatim.

Zakonisht ekzekutimet bëhen në publik në qendër të qytetit apo fshatit, me forca të sigurisë, transmeton lajmi.net.

Nëse i burgosuri është dënuar me vdekje ndjekur nga kryqëzimi, spektakli nuk përfundon këtu. “Pas prerjes së kokës, ata vënë kokën në një qese, lidhin atë me trupin pa kokë dhe pastaj tërheqin trupin me një vinç dhe ngrehin atë në një lartësi të madhe,” tha zoti Kechichian. “Kjo mund të jetë atje për orë të tëra … logjika është se kjo është një tmerr për të gjithë ata që kalojnë.”