Amnesty International mirëpret Specialen – Aktakuzat kanë të bëjnë me pretendimet për trafikim organesh

Organizata Ndërkombëtare për të Drejtat e Njeriut, Amnesty Interanational (AI) e ka mirëpritur vendimin e Parlamentit të Kosovës për themelimin e Gjykatës Speciale, që do të merret me krimet e luftës të kryera nga vitet e ’90-ta.

Lajme

04/08/2015 16:50

AI këtë veprim e ka quajtur si “një hap të rëndësishëm drejt drejtësisë” për familjet e të kidnapuarve serbë në Kosovë.

Sipas organizatës londineze AI, aktakuzat do të kenë për bazë pretendimet për trafikim me organe, të ngritura më parë.

“Amnesty International e mirëpret këtë hap të rëndësishëm drejt drejtësisë për familjet e të zhdukurve serbë, mbi 400 sosh, që mendohet të jenë kidnapuar nga ish-pjesëtarë të UÇK-së, dhe më pas dyshohet të jenë transportuar në Shqipëri ku edhe janë vrarë”, ka konkluduar AI, transmeton Indeksonline.

Sipas AI, aktakuzat do të ngrihen nga rezultatet e hetimeve të Grupit Special për Hetime (SITF), që është themeluar në vitin 2011, në kuadër të Bashkimit Evropian.

Këto krime, së pari janë prezantuar në raportin e publikuar nga ish-prokurori zviceran dhe anëtari në Këshillin e Evropës,  Dick Marty në vitin 2010 që iu patën adresuar Asamblesë Parlamentare të Këshillit të Evropës.