Ambasada e SHBA-ve në Sarajevë: Dodik përgjegjës për krizën në Bosnje dhe Hercegovinë

“Kushdo që ndjek nga afër ngjarjet në Bosnje dhe Hercegovinë e ka fare të qartë se kush është shkaku i krizës aktuale politike në BeH dhe kush po përkeqëson tensionet në vend. Nuk është një komunitet ndërkombëtar. Udhëheqësit politikë të brendshëm jeni ju, veçanërisht zoti Dodik, i cili i kushton shumë kohë dhe energji për…

Lajme

18/04/2024 13:06

“Kushdo që ndjek nga afër ngjarjet në Bosnje dhe Hercegovinë e ka fare të qartë se kush është shkaku i krizës aktuale politike në BeH dhe kush po përkeqëson tensionet në vend. Nuk është një komunitet ndërkombëtar. Udhëheqësit politikë të brendshëm jeni ju, veçanërisht zoti Dodik, i cili i kushton shumë kohë dhe energji për të hedhur fajin për dështimet e tij te të tjerët”.

Kështu thuhet në një deklaratë të re nga Ambasada e Shteteve të Bashkuara të Amerikës në Bosnje dhe Hercegovinë.

“Dyshojmë se kushdo që ka ndjekur nga afër politikën e këtij vendi në 15 vitet e fundit do të ishte aq naiv sa ta besonte”, vazhdon komunikata e ambasadës.

Aty theksohet se SHBA ka punuar në emër të popullit të Bosnjë-Hercegovinës për më shumë se 30 vjet dhe se vazhdimisht dhe fuqishëm u ka kërkuar liderëve politikë që të miratojnë reformat e nevojshme për përparimin e vendit drejt aleancës së NATO-s dhe BE-së.

“Ne i përmbaheshim me vendosmëri atyre standardeve dhe kur krerët e partive propozuan zgjidhje që nuk përputheshin me to, ne e shprehëm shqetësimin tonë privatisht dhe publikisht. Ne nuk i kemi ulur standardet apo pritshmëritë tona për të lumturuar liderin e asnjë partie. Ne e dimë që disa njerëz nuk janë të kënaqur për këtë, dhe po ashtu edhe disa liderë partish, por ne nuk jemi këtu për t’i kënaqur ata. Ne jemi këtu për të promovuar, mbrojtur dhe mbrojtur interesat e Amerikës dhe kemi qenë mjaft të qartë për këtë çështje: ne mbështesim sovranitetin, integritetin territorial dhe karakterin multietnik të Bosnjë-Hercegovinës dhe mbështesim integrimin e saj në institucionet euroatlantike. Këto synime i ndajmë ne dhe qytetarët e Bosnjë-Hercegovinës”, njoftoi Ambasada Amerikane.