​Teleskopi i NASA-s zbulon praninë e ujit në Hënë

Njëmbëdhjetë vjet më parë, tri anije kozmike ndryshuan përgjithmonë pamjen tonë për Hënën.

Fun

26/10/2020 17:59

Të dhënat e mbledhura nga udhëtarët robotikë treguan se sateliti i vetëm natyror i Tokës nuk ishte një shkretëtirë e thatë, me pluhur, siç besonim prej kohësh.

Anija kozmike morën treguesin kimik të ujit. Shkencëtarët nuk mund të ndanin treguesin kimik për të thënë përfundimisht se sa ishte uji “molekular”, lëndët që ne i njohim si H2O dhe sa ishte hidroksil, një molekulë që është një atom hidrogjeni më pak se të bëhet ujë.

Zbulimet në vitin 2009 bënë që shkencëtarët të dyshonin se shumica e “ujit” të hënës ishte hidroksil, sepse është termikisht më i qëndrueshëm se uji molekular.

Të hënën, dy studime, të botuara në revistën Nature Astronomy, rishkruajnë edhe një herë historinë e ujit të hënës.

Në studimin e parë, shkencëtarët ekzaminuan fytyrën e hënës në rreze infra të kuqe. Ata përcaktuan se është kryesisht H2O që ekziston në sipërfaqen hënore, në vend të hidroksil.

“Zbulimi është shumë unik për ujin molekular”, thotë Shuai Li, një shkencëtar planetar në Universitetin e Hawaii dhe bashkautor në një nga studimet e reja.

Prania e ujit u zbulua në sipërfaqen e ndriçuar të hënës, ku molekula do të ekspozohej ndaj rrezatimit UV dhe ku temperaturat luhaten në mënyrë dramatike midis agimit, mesditës dhe muzgut. Është disi e habitshme, por është përfundimtare.

“Bazuar në njohuritë tona, nuk mund të jetë asgjë tjetër”, thotë Li.

Li ka kërkuar për ujë në sipërfaqen e Hënës për vite me radhë dhe ishte pjesë e një ekipi shkencëtarësh të përfshirë në zbulimin e akullit të ujit në polet e hënës në 2018.

Akulli ishte bllokuar në rajone të hijezuara përgjithmonë të sipërfaqes hënore që kurrë nuk marrin rrezet e diellit . Në studimin e dytë, një ekip tjetër studiuesish sugjerojnë që akulli i ujit mund të jetë edhe më i përhapur, ekzistues në hije mbi sipërfaqen e hënës.

Një nga çelësat për zbulimin ishte Observatori Stratosferik për Astronominë Infra të Kuqe, ose SOFIA, një Boeing 747 i porositur me një teleskop të instaluar në pjesën e pasme të trupit të saj të avionit.

Avioni, i operuar nga NASA dhe DLR, Qendra Hapësinore e Gjermanisë, fluturon me gati 43,000 metra. Gjatë fluturimit, ai hap një çelës në pjesën e pasme, duke drejtuar teleskopin e tij drejt qiellit dhe duke studiuar kozmosin në dritën infra të kuqe.

Duke e kthyer teleskopin e SOFIA-s në Hënë në vitin 2018, ekipi hulumtues zgjodhi dy sipërfaqe të ndriçuara nga dielli: njëra në gjerësinë gjeografike të lartë afër kraterit Clavius dhe një tjetër që ishte më afër ekuatorit.

Uji përbëhet nga dy atome hidrogjeni dhe një atom oksigjeni. Kur drita godet ujin molekular, atomet thithin energjinë, përkulen pak dhe lëshojnë dritën përsëri. Drita e emetuar është shumë specifike për ujin molekular, dhe nuk ka asnjë material tjetër që shfaq një tregues të ngjashëm të dritës.

Prania e ujit është zbuluar rreth kraterit Clavius dhe shkencëtari Li thotë se duhet të përpunohen disa mijëra kilogram regolit hënor për të marrë 1 litër ujë. Por mënyra se si krijon dhe mirëmban ujin në sipërfaqen e tij është një enigmë e re.

Sipërfaqja hënore është e prirë për bombardime nga mikro-meteorët, rrezet kozmike dhe era diellore, dhe ekipi sugjeron që uji ka gjasa të jetë bllokuar nga mjedisi ekstrem.