​Agjencitë shëndetësore të BE-së miratojnë përzierjen e vaksinave: Prodhon nivele të mira të antitrupave

Agjencitë shëndetësore të Bashkimit Evropian thanë se përzierja e vaksinave të aprovuara të koronavirusit mund të përdoret për të gjitha dozat shtesë, pasi rajoni lufton me një numër në rritje të rasteve përpara sezonit të festave.

Bota

07/12/2021 22:37

Provat sugjerojnë se kombinimi i vaksinave të vektorit viral dhe vaksinave mRNA prodhon nivele të mira të antitrupave kundër koronavirusit që shkaktojnë koronavirus, kanë thënë Agjencia Evropiane e Barnave (EMA) dhe Qendra Evropiane për Parandalimin dhe Kontrollin e Sëmundjeve (ECDC).

Përdorimi i dy vaksinave të ndryshme kundër koronavirusit për dozën e parë dhe të dytë njihet si “vaksinimi primar heterolog”. Përdorimi i një doze të tretë të një vaksine të ndryshme kundër koronavirusit si një vaksinë plotësuese tre deri në gjashtë muaj pas vaksinimit primar quhet “amplifikimi heterolog”.

Miratimi i tyre erdhi një ditë pasi një studim i madh të hënën zbuloi se doza e parë e injeksioneve AstraZeneca ose Pfizer-BioNTech, e ndjekur nga vaksina Moderna, nëntë javë më vonë shkaktoi një përgjigje më të mirë imune sesa përdorimi i vetëm një lloji të kësaj vaksine.