​Afganistan: Mijëra njerëz presin evakuimin, pa ushqim, ujë dhe strehim

Ndërsa rritet presioni ndërkombëtar për të zgjatur afatin për tërheqjen e forcave të NATO -s nga Afganistani, pas një pushimi të shkurtër gjatë natës, evakuimi masiv i të huajve dhe afganëve që punonin për anëtarët e organizatave dhe shërbimeve të huaja vazhdoi nga aeroporti i Kabulit.

Bota

23/08/2021 20:50

Mijëra njerëz, si në një purgator, presin ditë e ditë për një mundësi për të shpëtuar. Të gjithë shpresojnë për lajmin e mirë që kanë hyrë në listën e evakuimit. E vërteta është se shumica e tyre nuk po shkojnë askund.

Mijëra fëmijë me prindërit dhe të moshuarit po përpiqen të ruajnë forcën dhe të flenë pak në hapësirën e ngushtë midis gardhit të aeroportit dhe unazës talibane. Frika po rritet. Nuk ka ushqim, vetëm pak ujë dhe netët janë të ftohta. I gjithë mjerimi del në dritë vetëm nën dritën e diellit. Ky është tmerri për të cilin amerikanët janë përgjegjës. Niveli i tyre i lartë i sigurisë nënkupton asnjë lëvizje. Nuk ka strehë, përveç shalleve dhe çantave të improvizuara.

“Ju siguroj se nuk ka të bëjë me frikën. Bëhet fjalë për ata që duan të lëvizin në Perëndim. Është një migrim ekonomik, sepse Afganistani është një vend i varfër dhe shumë duan një jetë të begatë jashtë vendit ”, tha zëdhënësi i talibanëve në Doha, Suhail Shahin.

Por për shumicën e afganëve, edhe këto kushte të tmerrshme janë më të mira sesa ato që ata mendojnë se i presin në vend nën talibanët.

“Jashtë këtij gardhi, talibanët po godasin njerëzit me kondak pushke. Nëse dilni jashtë, mund të shihni se si ata po sulmojnë njerëzit, “tha një refugjat.

Ushtarët kryejnë lehtësisht punë administrative dhe kontrolle, pavarësisht nga të gjitha rrethanat më të këqija. Ushtarët britanikë dhe talibanët po bashkëpunojnë mjaft mirë. Militantët mbajnë me sukses një turmë njerëzish larg kontejnerëve që rrethojnë kampin ushtarak britanik.

“Ju i shihni talibanët menjëherë pas vijës britanike. Gjatë procesit të verifikimit, ata zakonisht janë në kontakt, bërtasin dhe bërtasin, përcjellin një mesazh te vendasit, në mënyrë që gjithçka të mbetet relativisht e qetë,” tregon një gazetar i Sky News.

Situata është më e mirë se dje, por evakuimi kërkon konsideratë serioze. Ushtarët janë në një tronditje kulturore pas 20 vjet luftime, ashtu si edhe talibanët.

“Gjëja më e rëndësishme për ne është që procesi të ecë pa probleme, që do të thotë se edhe talibanët janë të përfshirë, në mënyrë që të ruajnë rendin edhe kur njerëzit kalojnë nëpër procedurë,” tha një oficer britanik.

Ky është tani një makth jo vetëm për britanikët dhe amerikanët. Njerëzit po përpiqen të identifikojnë veten për të treguar se me cilin vend janë të lidhur nga shërbimi. Ditët kalojnë ndërsa ata shpresojnë se dikush do t’i dallojë dhe do t’i tërheqë nga turma në aeroplanin e shpëtimit.