Op-Ed – Page 9 – Lajmi.net

Aktuale

Edi Rama në çarkun e nacionalizmit

Vërshimi i deklaratave të fqinjëve që e fshikullojnë kryeministrin shqiptar si një nacionalist mund kthehet në një shqetësim jo vetëm për karierën e atij vetë, por edhe për të gjithë vendin. ...

24 May, 2015Lexo më shumë

A mund të qeveriset me Kosovën?

Është kjo një pyetje brutale, e rëndë, e mundimshme. Për shumëkë është paradoksale. Nuk do të duhej të bëhej fare. Sepse është e kotë. Së paku në shikim të parë. Megjithatë, duhet shtuar këtu që kjo pyetje nuk ka të bëjë me këtë apo atë përbërje të një Qeverie të Kosovës, me këtë apo atë formulë politike të qeverisjes. Ka të bëjë me thelbin e nocionit të qeverisjes, të udhëheqjes me një shtet....

25 February, 2015Lexo më shumë

#IsupportKosova

Mos merrni n’thua, ju 'subjektet' politike!...

26 July, 2014Lexo më shumë

Albert Einsten-i dhe problemet e Kosovës

Nëse duam që zgjedhjet e ardhshme të mos prodhojnë kriza politike, duhet ndryshuar Sistemin zgjedhor. Po ashtu, është e domosdoshme që Kushtetuta e Kosovës të amandamentohet me qëllim të saktësimit të përmbajtjes së saj....

18 July, 2014Lexo më shumë

Dëmi.Com

Do të duhej të mbledhim mend, si politikë, si shoqëri shqiptare, kudo që jemi, para se të bëhet tepër vonë. E në atë udhë jemi duke ecur. Për tu bërë tepër vonë....

9 July, 2014Lexo më shumë

Çka po ndodh në Shkup?

Ishte fat i madh, historik, që shqiptarët nëpër shekuj nuk kërkuan t'i realizojnë të drejtat e tyre, si popull e si komb, duke u identifikuar me besim-e fetar-e, as atëherë kur ishin të gjithë të krishterë, as kur shumica "pranuan" besimin tjetër....

6 July, 2014Lexo më shumë

Legaliteti i kontestuar

Pas këtyre zgjedhjeve, po shihet që përbërjes së ardhshme të Kuvendit, do t’i takojnë disa detyra të rëndësishme, të cilat duhet ta heqin qafe kontestimin e anës legale në shtetin e Kosovës....

12 June, 2014Lexo më shumë

Durimi me afat të skaduar

Prej 8 qershorit e tutje, nuk do të ketë më kurrfarë argumenti ngushëllues për qytetarin mesatar të Kosovës....

15 May, 2014Lexo më shumë

Mos raftë me harru!

Do të ishte mrekulli e dorës së parë nëse zgjedhjet e qershorit të këtij viti, do të jenë të lira, demokratike dhe të organizuara mirë....

8 May, 2014Lexo më shumë

Kush merr vendime këtu?

Jemi mjeshtër, nëse diç e tillë mund të kualifikohet si mjeshtri, të sjelljes së vetvetes në situatë kur nuk zgjedh midis dy të mirave, por midis dy të këqijave....

30 April, 2014Lexo më shumë

Java më e rëndë politike

Kur punohet mbrapsht, vetëm fati njeh përfundimet e mbara dhe të mira. E në politikën vendore, mbrapshtia është veçoria mbizotëruese....

21 April, 2014Lexo më shumë

Ligji i domosdoshmërisë

Poqëse mbledhim mend prej përvojës sonë të rëndë, vendimi për krijimin e Gjykatës Speciale do të duhej të ishte i fundit kur detyrohemi të marrim vendime të këtilla....

16 April, 2014Lexo më shumë

Rrëfimi imagjinar për realitetin kosovar

Shumë, tepër shumë është që 15 vjet më pas, shumica dërrmuese e temave që mbizotërojnë politikën kosovare kanë rrënjët e tyre në vitet e luftës. ...

9 April, 2014Lexo më shumë

Problemet ekonomike të Turqisë

Nëse ka një mësim që duhet mësuar nga eksperimenti politikës monetare të Turqisë, është se rregullimi i kujdesshëm vendor dhe mjetet e politikës monetare duhet të shihen si plotësime, jo zëvendësime, për menaxhimin e rrjedhjes së kapitalit....

8 April, 2014Lexo më shumë

Kosova dhe Paqja e Ftohtë ndërkombëtare

Kosova shënoi Fundin e krizës më të madhe të Evropës, e cila shpërtheu pas mbarimit të Luftës së Ftohtë, ndërsa Krimea, qëndron në fillim të një krize evropiane, e cila i ngjanë një Paqe e Ftohtë në raportet midis Perëndimit dhe Rusisë. ...

26 March, 2014Lexo më shumë

Qasje e re për matjen e ekonomisë

Zhvillimet në teknologji e nxisin nevojën për matës të ri të rritjes ekonomike, të cilat marrin parasysh llojet e reja të ndërmarrësisë....

24 March, 2014Lexo më shumë

Pesë detyrat e Qeverisë së re të Kosovës

Qeveria dhe Kuvendi i ardhshëm i Kosovës do të detyrohen të ndërmarrin veprime që do ta sigurojnë qëndrueshmërinë afatgjatë të shtetit të Kosovës....

19 March, 2014Lexo më shumë

Historia sekrete e krizës financiare

Siç tregon historia sekrete e vitit 2008, me rëndësi në ekonominë globale është se kush ka qasje në Rezervën Federale të SHBA've....

17 March, 2014Lexo më shumë

Sundimi i Ligjit të Paradoksit

Rrëfimi për Burgun e sigurisë së lartë është një dëshmi fare e qartë e problemeve reale me të cilat ballafaqohen drejtësia dhe gjyqësia në Kosovë....

12 March, 2014Lexo më shumë

Nacionalizmi i vitit 2014

Në atë ditën e madhe, të 17 shkurtit të vitit 2008, respekti për Adem Jasharin u shpreh edhe me atë porosinë mbresëlënëse: Bac, u kry! Fatkeqësisht, tash del që ka edhe shumë punë për t’u bërë. ...

5 March, 2014Lexo më shumë

Paralelet e gabuara politike

Nuk është vetëm pavarësia e Kosovës e pakthyeshme. E pakthyeshme është në përgjithësi, historia dhe politika në një shoqëri. ...

26 February, 2014Lexo më shumë

Vlera e Shtetit

Shkurt e shqip, ne ende nuk jemi të gatshëm të flasim ndershëm, sinqerisht, pa zemërim dhe pa ekzaltim, për shtetin e Kosovës, as në ditëlindjen e tij....

19 February, 2014Lexo më shumë

Kristofer Kolombo: Zbuluesi i Kosovës

Kolombo nuk diti kah po shkon, nuk diti as ku mbërriti, dhe të gjitha i bëri në llogaritë e tjetërkujt. Mësimi i tij është shumë aktual në Kosovë....

14 February, 2014Lexo më shumë

Pafuqia e të gjithëve

Është vështirë të besohet që në Universitet do të ndodhë nisja e ndreqjes, nëse prishja është tipari mbizotërues në politikën dhe në shoqërinë kosovare....

9 February, 2014Lexo më shumë

Uji i qytetarëve dhe zjarri politik

Zyrtarët zgjedhen, me votën e qytetarëve të Kosovës, për t’i zgjidhë telashet e qytetarëve, e jo për t’i prodhuar ato. ...

5 February, 2014Lexo më shumë

Marshi i Pestë

Për t’u vënë në marshin e pestë, Universiteti i Prishtinës duhet të hapet ndaj vlerave civilizuese dhe trendëve bashkëkohorë. Këtë e mundëson dija, vullneti dhe teknologjia, por më shumë liria intelektuale, që në Kosovë rri e mpirë, si e kafshuar nga gjarpri....

3 February, 2014Lexo më shumë

Ujkun e kemi prapa derës

Vetë fakti që nuk është bërë temë shqetësimi primar rreziku që mund t’i sjellë një shoqërie qenia e pjesës më të madhe të ekonomisë së saj kriminale, flet shumë....

3 February, 2014Lexo më shumë

Udhëtimi i gjatë për Evropë

Derisa të vdekurit votojnë në zgjedhjet kosovare, është vështirë të pritet që të gjallët të udhëtojnë pa viza në Evropë. ...

29 January, 2014Lexo më shumë

Trashëgimia e kërcënuar e Presidentit Rugova

Pakkush, në politikën kosovare, e sheh të udhës të shohë çfarë është trashëgimia politike e Dr.Rugovës dhe e Lëvizjes për pavarësimin e Kosovës, dhe në çfarë gjendje është ajo sot, gjashtë vjet pas bërjes së shtetit. ...

22 January, 2014Lexo më shumë

Thjeshtësia e ndërlikuar shqiptare

Nuk na duhet gjë më simbolika dhe valëvitja e flamurit, kërcimi i valleve dhe deklarimi i zjarrtë. Duhet t’i bëjmë punët tona. Kaq e thjeshtë është....

15 January, 2014Lexo më shumë

Si do të dukej viti i suksesshëm 2014 në Kosovë?

Politika dhe realiteti në Kosovë, aktualisht, janë në kurs (drejtim) të përplasjes, e jo të pajtimit....

8 January, 2014Lexo më shumë

Kohërat interesante

Partitë politike e morën një mësim në vitin 2013. Atë ua dha mrekullueshëm qytetari. Falas. ...

31 December, 2013Lexo më shumë

Udha e humbur në oborr

Këtu në oborr, jemi së bashku, në një treg të plaçkave, në një zhurmë të madhe ku nuk e dëgjojmë njeri-tjetrin, ku pështyjmë dhe fyejmë 24/7, duke menduar madje që kemi të drejtë. Çfarë makthi. ...

31 December, 2013Lexo më shumë

Rreth inatit të përbashkuar

Gjendja në politikën shqiptare, në Kosovë dhe në Shqipëri, zbardhet me të tërat në një kuiz që emetohet thuaja për çdo mbramje në Top Channel, i titulluar: Për Vete. ...

25 December, 2013Lexo më shumë

Fjalët e korruptuara

Ne jemi ngujuar në debatin e vazhdueshëm dhe aspak produktiv për korrupsionin, reformën dhe integrimin në BE. ...

18 December, 2013Lexo më shumë

Inovacioni dhe pabarazia

Ka shumë qasje inovative për shpërndarjen më të barabartë të rritjes ekonomike dhe për punësimin. Dhe këto u filluan jo nga qeveria, por nga sektori privat. Kjo na tregon për një anë të zgjidhjes: efikasiteti i përmirësuar i tregut të punës....

16 December, 2013Lexo më shumë

Mandela dhe Ne

Nuk kemi kohë të merremi me lirinë dhe me shtetin, sepse nuk jemi çliruar ende prej burgu shekullor ku kemi qenë....

11 December, 2013Lexo më shumë

Këtë ua kemi borxh fëmijëve tanë

Sot dhjetë vjet më parë më 9 dhjetor 2003 në Kombet e Bashkuara u mblodhën më shumë se 100 përfaqësues shtetesh nga e mbarë bota për të nënshkruar Konventën Ndërkombëtare Kundër Korrupsionit. ...

9 December, 2013Lexo më shumë

Qytetarët e bënë ndryshimin duke e përbërë atë

Më 1 dhjetor kanë fituar qytetarët sepse ka rilindur qytetari. Edhe qyteti do ta rimarrë veten ashtu siç bënë banuesit e tij....

5 December, 2013Lexo më shumë

Porositë e votuesit kosovar

Jeta normale në çdo komunë, ku ta zëmë njëra prej temave kyç është uji 24 orë në ditë, është vlerë sipërore patriotike dhe shtetërore....

4 December, 2013Lexo më shumë

Urrejtja parazgjedhore

Kosova nuk ka kapacitete të mjaftueshme për të menaxhuar a përballuar gjithë këtë urrejtje politike, e cila është prodhuar në mënyrë sistematike në javët e mbrama....

27 November, 2013Lexo më shumë

Panairi i Gënjeshtrave

Të gjitha këto realitete të rreme pra, janë vetëm bijëza, nipçe e kopile të një Universi të tërë, ngritur në thelb, dhe ky thelb dhemb për të gjithë njëlloj, po aq sa mbi Jetën edhe mbi Vdekjen....

26 November, 2013Lexo më shumë

Politika e jashtme dhe roli i qytetarëve

Vendimet në të mirën e bashkësisë ndërkombëtare vlejnë. Kauzat vlejnë. Kështu shpëtoi Kosova. Dhe kështu do të mund të ndihmonte edhe Shqipëria, së bashku me mbështetjen popullore. ...

23 November, 2013Lexo më shumë
 

Fotolajm

Pandat gjigante mbushin 1 vjeç në Makao
?>
 

ke nje LAJM

Jeni në vend të ngjarjes, apo dëshironi ta ndani ndonjë storie me të tjerët?

Klikoni në butonin më poshtë

DËRGO
 

Lojëra

  • Play Pro Kicker Frenzy
  • Play Rock Wheels
  • Play Bike Rivals
  • Play Berry Rush