Op-Ed – Page 3 – Lajmi.net

Aktuale

Mos e prekni kishën në kampusin e UP-së!

Kisha e papërfunduar ortodokse në kampusin e Universitetit të Prishtinës dhe fati i këtij objekti zgjojnë interesim të madh në shoqërinë kosovare. Pothuaj secili e ka një version të veten se si duhet vepruar me kishën, të gjitha këto propozime me karakter të intervenimit fizik, nga rrënimi e deri te shndërrimi i saj në hapësirë muzeale. Qëllimi i këtij shkrimi është të argumentojë qasjen e mosndërhyrjes fizike në objektin e kishës dhe shkon përtej argumenteve pronësore e të dokumentacionit ligjor (leja e ndërtimit), për ç’gjë ekziston një kontest gjyqësor në zhvillim e sipër....

16 September, 2016Lexo më shumë

Lojërat pa kufi të politikës kosovare

Nuk ka mbetë gjë prej normalitetit apo të së zakonshmes në politikën kosovare. Janë kaluar dhe prishur të gjithë kufinjtë e mundshëm që definojnë territorin e një politike të qëndrueshme në një shtet. ...

15 September, 2016Lexo më shumë

Nga lavdia e Francës, te ferri i trukimeve!

Rroftë UEFA, poshtë UEFA! Kjo thirrje u shkon për shtat shefave të futbollit, sidomos presidentit Duka. Prej vitesh, na kishin mësuar me iluzionin se UEFA është perëndia e vërtetë e futbollit dhe, nëse topi ka zemër, ajo pulson vetëm në zyrat e tyre dhe askund tjetër. Por, futbolli është loja me lumturinë më të pasigurt, me dashuri që transplantohen sipas… votës....

13 September, 2016Lexo më shumë

Dy shekuj apo dy vjet nga Konferenca e Berlinit?

Në Ballkanin perëndimor në muajtë e fundit, janë mëkëmbur qëndrimet politike të cilat llogariteshin të tejkaluara një herë e përgjithmonë....

9 September, 2016Lexo më shumë

Për bolshevikët e Vetëvendosjes

Shkruan: Berat Buzhala Ka shumë shtete në botë, të parat qe po me bijnë ndërmend janë Iraku dhe Venezuela, që gjenden përpara një kolapsi ekonomik dhe shoqëror, ani pse jetojnë përmbi pasuri të pafundme natyrore. Në anën tjetër ka të tjera shtete dhe të tjera kombe ekonomia e te cilave lulëzon, ani pse janë jashtëzakonisht […]...

8 September, 2016Lexo më shumë

Zhbërja e politikës

Ne sot realisht, në Kosovë, jemi pa politikë të mirëfilltë, sepse politika, mbi të gjitha është institucion apo mekanizëm vendimmarrës, është burim i stabilitetit, është busollë orientimi e një shoqërie....

2 September, 2016Lexo më shumë

Profeti Isaia, Gjon Pagëzori, Marc Weller dhe Uti Possidetis me Malin e Zi

Mbrëmë, krejt vonë, e lexova punimin e profesorit të respektuar të Qendrës Lauterpach në Cambrdige, Marc Weller, i cili fund e krye flet për vlefshmërinë absolute të Marrëveshjes për demarakcion me Malin e Zi të gushtit 2015....

1 September, 2016Lexo më shumë

Kultura politike e “stupcit”

Shkruan: Lulzim Peci Dështimi i votimit te demarkacionit me Malin e Zi nuk është asgjë me tepër pos një epilog i kulturës politike te “stupcit” te partive politike te Kosovës. Kjo, para se gjithash, është dështim i te gjitha koalicioneve qeveritare pas pavarësisë se Kosovës, qe vazhdojnë ta trajtojnë veten si “stupc te numrave” dhe […]...

1 September, 2016Lexo më shumë

Këto janë armët jugosllave të Vetëvendosje!-s

Kjo parti, prej sot, nuk i përfaqëson ato vlera që mendoj se i kam: duke mbajtur armë për të kryer krime e fshehur dorën e duke i thirrur qytetarët në një protestë që mund të ndytët. Prandaj, prej sot, edhe më tutje vazhdoj të mbetem apartiak....

30 August, 2016Lexo më shumë

Teza folklorike e pajtimit të serbëve me shqiptarët

Diplomacia serbe është tepër e varfër në veprimin dhe në konceptet e saj për përmirësimin real të marrëdhënieve midis Serbisë dhe Shqipërisë. Kjo dëshmohet nga përsëritja e dy-tri tezave kryesore konceptuale, të cilat kalojnë nga një qeveri serbe te tjetra dhe nuk kanë efekt real në marrëdhëniet midis dy shteteve. Një ndër to është edhe teza e pajtimit të serbëve me shqiptarët, të cilën me kujdes të lartë propagandistik e ka vendosur në platformën e tij publike të marrëdhënieve me Shqipërinë kryeministri serb Aleksandër Vuçiç. Në çdo prag takimesh në nivel të lartë midis dy shteteve apo në prag të samiteve rajonale të vendeve të Ballkanit Perëndimor, të organizuara nga shtetet e Bashkimit Europian, kryeministri serb parashtron tezën e pajtimit midis serbëve dhe shqiptarëve. Kështu veproi edhe në 16 gusht,...

30 August, 2016Lexo më shumë

Morali i deputetëve kosovarë

Përtej diskutimeve të shumta, shpërthimi në sipërfaqe i klaneve dikur të fshehta, simbioza në mes krimit të organizuar dhe korrupsionit me politikën kanë ngritur mjaftë pikëpyetje mbi sistemin politik që Kosova ka  ndërtuar që nga periudha e pasluftës....

30 August, 2016Lexo më shumë

Rrëfimi i të vdekurve

Ky është krye-tmerri i Çernobilit. I dimë të gjitha për të, dhe në fund del që kurrgjë nuk dimë. Këtë na e thotë Svetlana Alexievich, fituesja e Çmimit Nobel për Letërsi, në librin e saj “Lutja e Çernobilit”. Njëlloj përshkruhet tash e shtatëdhjetë e më shumë vjet historia e Auschwitz-it.   ...

28 August, 2016Lexo më shumë

Prej polarizimit kah paraliza e plotë

  Jemi dëshmitarë të një shpërputhjeje me përmasa shqetësuese, të gjendjes reale në Kosovë dhe të orientimit bazik të politikës kosovare....

24 August, 2016Lexo më shumë

Ikja e kolosit

Po mbushet një javë që kur folklori shqiptar humbi njërin nga zërat më unikat të tij....

22 August, 2016Lexo më shumë

Milot Rashica, Kosova dhe Shqipëria…

Nga Blendi Fevziu për protalin "Opinion"Milot Rashica, një futbollist i ri dhe i talentuar ka marrë një vendim personal, por vendimi i tij ka turbulluar më shumë se sa vetëm botën sportive. Sulmuesi që u vesh pak kohë më parë Kuq e Zi, por që nuk ishte pjesë e ekipit që udhëtoi në Francë në finalet e Europianit, i është përgjigjur ftesës së vendit të lindjes. ...

19 August, 2016Lexo më shumë

Pavarësia e Kosovës nga Shqipëria

Kosova ka patur dhe ka dy pengesa për të qenë plotësisht e pavarur: njëra është politike dhe tjetra kulturore....

19 August, 2016Lexo më shumë

USA, Joe Biden dhe Ne

Shkruan: Nezir Kraki Për rëndësinë e lidhjeve dhe miqësisë që shqiptarët duhet ta kenë me Amerikën, as që ka nevojë të diskutohet: thjesht, është oksigjeni ynë, arma jonë, mburoja dhe siguria jonë, ajo që na bënë të ndihemi të mbrojtur në Ballkanin e lëvizshem, të rethuar nga popuj që s’na duan. E ne sot ndihemi […]...

18 August, 2016Lexo më shumë

Biden nuk do të lë shenjë

Është mashtrim të besohet, ndër ne, që fjalët dhe porositë e Zëvëndës-Presidentit Joseph Biden, do të ndryshojnë drejtimin e gabuar që ka marrë politika kosovare....

18 August, 2016Lexo më shumë

Mesazhet e vizitës së zëvendëspresidentittë SHBA-ve, Joe Biden në Kosovë

Mesazhi kryesor i vizitës së sotme të zëvendëspresidentit Joe Biden në Republikën e Kosovës është se Shtetet e Bashkuara të Amerikës do të vazhdojnë të përkrahin Kosovën në zhvillimin e një demokracie të qëndrushme. SHBA do të vazhdoj të përkrah Kosovën në proceset e integrimit në organizatat ndërkombëtare. Kosova nuk ka mik më të madh se SHBA. Suksesi i Kosovës, sipas zëvendëspresidentit Biden është në interes thelbësor të SHBA-ve, andaj SHBA-të do të përkushtohet në përkrahjen e Kosovës tani dhe në të ardhmen, varësisht nga aftësitë e Kosovës që të përballet me reforma të rëndësishme dhe të domosdoshme. Korrupcioni është kancer dhe kjo e vret prosperitetin e Kosovës. Qeveria duhe të jetë llogaridhënëse ndaj qytetarëve të saj, - potencoi me të drejtëz.Biden...

17 August, 2016Lexo më shumë

Skënder Çeku, gjenerali i përkushtuar i UÇK-së

Por, një ditë Skenda vendosi të marrë edhe një detyrë edhe më të rëndësishme, edhe më fisnike; për t’u kthyer në Kosovë e për të luftuar krahas djemve dhe vajzave të tjerë të UÇK-së. Tashmë dihet roli dhe kontributi i tij i pazëvendësueshëm në betejat e Loxhës. Vetë fakti se ai është gjeneral i luftës, tregon se ai ka luajtur një rol të jashtëzakonshëm edhe në Loxhë, duke qenë drejtues i operacioneve dhe shembull për bashkëluftëtarët....

17 August, 2016Lexo më shumë

Nëse Sadiku apo Hysaj, iknin me Kosovën?

Por brenda këtij debati ka dhe pak racizëm, që ka të bëjë, me një lloj antikosovarizmi që egziston në Shqipëri, një formë e racizmit shqiptar. Së fundmi e njëjta gjë po shfaqet dhe në Kosovë ndaj shqiptarëve të Shqipërisë. Të sjellurit si shoqëri superiore ndaj njëra tjetrës ato rrezikojnë të forcojnë këtë frymë ndasie, dhe po u ngjajmë disi atyre qyteteve provincialë të Shqipërisë, që përmenda më lart, ku një qytet ishte qendra, e qyteti dhe tjetri, qytet sekondar dhe kur bëheshin derbi, digjej qytetari....

16 August, 2016Lexo më shumë

A janë tradhtar ata që duan të luajnë për shtetin e tyre, për Kosovën?

Një gjë mbetet e sigurt, Republika do të bëhet prej më të mirëve të saj. Të shajnë e ofendojnë sa të donë. Të sharët atje janë heronj këndej. Kështu po i gdhendë populli i Kosovës....

16 August, 2016Lexo më shumë

Xhamitë me shqiponja dhe katër hoxhallarët

Mbi të gjitha, te këta Katër Hoxhallarë, të cilët me siguri nuk janë të vetëm, ekzistonte një tendencë që fenë e tyre ta bëjnë sa më shqiptare. Edhepse nuk jam shumë i sigurt nëse religjioni duhet të nacionalizohet, në këtë rast të shqiptarizohet Islami, unë për vete u ndava shumë i knaqur me shërbimin dhe aktivitetin e këtyre Katër Hoxhallarëve....

16 August, 2016Lexo më shumë

Ramushi, qëndrueshmëria e kundërshtimit dhe ruajtja e shtetit!

Ruajtja e shtetit dhe ruajtja e kundërshtimit është rruga e domosdoshme politike, qytetare dhe kombëtare. Vendimmarrja duhet të jetë e përbashkët, strategjike dhe e koordinuar, ndërsa kundërshtimi duhet të jetë demokratik dhe kushtetues. Për fat të mirë apo të keq (varet krejtësisht se kush e si e lexon!), kalkulimi për të dyja këto mbështetet në Ramushin. ...

12 August, 2016Lexo më shumë

Jakup Krasniqi: Bota Islame ende jeton në Mesjetë

Njerëzit (sidomos udhëheqësit) e asaj bote sikur nuk kanë“nevojë” për demokraci e ligje demokratike, kur i kanë për merak ligjet e Mesjetës së hershme (që ua kanë dhënë pushtetin e pakufishëm) dhe mënyrën mesjetare të jetës, që kolltukët vazhdojnë t’ua ruajnë të paprekura përjetësisht. Përballja e se sotshmes me mënyrën arkaike të se djeshmes e shton agresivitetin ndaj gjithë të tjerëve, e sidomos brenda llojit e derdhë në mënyrë të pamëshirshme vrerin më të madh. A nuk po na ndodhë diçka e tillë edhe ne, shqiptarëve? Kur më lehtë komunikojmë me cilindo nga jashtë dhe armiqtë e deridjeshëm, e vështirë më njëri-tjetrin! Njëri-tjetrit ia dëshirojmë prangat, nënshtrimin e poshtërimin apo të përulemi para kundërshtarit të gjallë apo të vdekur!...

11 August, 2016Lexo më shumë

Një Politikë e Arkitekturës për Kosovën!

Analizën krahasuese lidhur me çështjen e trajtimit të kualitetit të arkitekturës së objekteve publike në Kosovë e kam prezantuar në shkrimin tim të fundit. Kësaj radhe, dua të ndalem tek organizimi funksional i institucioneve kosovare në fushën e arkitekturës....

10 August, 2016Lexo më shumë

JO, MAJLINDA NUK ËSHTË FAJTORE

A është fajtore Majlinda pse Deklarata e Grupit të Kontaktit (2006), ia ndalonte Kosovës bashkimin me ndonjë shtet tjetër (kuptohet aludimi bëhej kryesisht në shtetin shqiptar)? Dhe që pranuar nga Grupi i Unitetit i cili përfaqësonte gjithë politikën e Kosovës?! ...

8 August, 2016Lexo më shumë

Sara Kapo: Gladiatore e betonit tirons

Nëse një ditë do të ndodhë që ndonjë astronom shqiptar të zbulojë ndonjë kometë, nuk do të habitesha fare nëse do ta emërtonte “kometa Sara”, sipas Sara Kapos natyrisht....

7 August, 2016Lexo më shumë

Rrënimi publik i tolerancës

Herët e vonë, përplasjet e Internetit bëhen edhe përplasje në realitet, me pasoja të paparshikueshme për stabilitetin e Kosovës. Nuk ka si të jetë ndryshe....

4 August, 2016Lexo më shumë

Ngritja e një mendimi strategjik

Mbi librin e Enver Hoxhajt “Ngritja e një shteti: Politika e Jashtme e Kosovës”, Botimet DUDAJ, Tiranë: 2016, 436 fq....

3 August, 2016Lexo më shumë

2 gusht 1945 apo Dita e Holokaustit ndaj romëve  

Mëngjesi i sotëm nuk ishte i zakonshëm, ashtu siç di te jetë çdo herë. Sot, çdo pjesë e trupit tim ndjen dhimbje. Sot, as vet nuk e di se si do te filloj programin informativ për t’i kujtuar gjithë botës, që para 72 vjetësh, më shumë se 800. 000 fëmijë motra e vëllezër përjetuan masakrën me ç’njerëzore nga nazistet gjermanë, ne krye me diktatorin Adolf Hitler, ne Aushvic të Polonisë, gjegjësisht në Kampin "Birkenau",  të ashtuquajtur “Kampi i Vdekjes”, në  Luftën e Dytë Botërore dhe për një arsye të vetme: "Ju jeni romë, dhe s’keni të drejtë të jetoni"!...

2 August, 2016Lexo më shumë

Brex-i, Trumpi, Erdogani dhe perceptimi për favorizimin e Rusisë

Nëse vetëm shkarazi i bëjmë një vështrim së kaluarës politike të kontinentit dhe baraspeshës së krijuar, veçmas pas përfundimit të Luftës së Ftohtë, e parë gjë shqetësuese që tashmë qartë dallohet si rrjedhojë që do të prodhojë Brex-iti është dobësimi i politikës frenuese të BE-së karshi politikës së jashtme mjaft agresive të presidentit Putin në drejtim të Perëndimit. Para se të votohej, kundërshtarët e daljes nga BE-ja fuqishëm e theksonin si paralajmërim se “Putini do të jetë një nga liderët e mëdhenj botërorë që do t’i gëzohej më së shumti Brex-itit”....

2 August, 2016Lexo më shumë

Letër publike deputetit analfabet

Jo bre jo, nuk e kam fjalën për drejtshkrim! Ajo do të ishte kërkesë e paarritshme për ty, "politikan". More, veç të shkruash sa të merresh vesh. A di bre, hmm, dhjetë fjali bre t'i shkruash. Kaq! Por, ti as kaq nuk di! E di!...

1 August, 2016Lexo më shumë

Në gjurmë të dokumenteve britanike për shqiptarët (I)

Pothuaj në çdo dokument Kosova dhe Dibra (me të cilin emër përfshiheshin territoret shqiptare të Maqedonisë) paraqiten si territore të banuara në mënyrë dominuese me shqiptarë dhe se kufijtë e pranishëm pak a shumë janë në raport me kufijtë etnikë. Sipas britanikëve, e tërë ajo që mund të thuhej në lidhje me këta kufij është element i fortë etnografik dhe përcaktim, po ashtu, i fortë i shqiptarëve, jo vetëm për të ushtruar influencë brenda këtyre kufijve, por edhe për t’i mbrojtur tokat. Çështja e Kosovës ishte e rëndësisë vitale për shqiptarët....

31 July, 2016Lexo më shumë

KoZova

Në një natë të qetë, rreth orës 11:00 të mbrëmjes, po ngisja veturën në një rrugë relativisht të re të kryeqytetit. I zhytur në muzikën që ndiqja në radio, më tërhoqi vëmendjen shpejtësia dhe zhurma e frenimit të një veture që po lëvizte në kahjen tjetër të rrugës. ...

29 July, 2016Lexo më shumë

Enver Hoxha i Fevziut trajtohet në History Today

Dhe jo pa qëllim e vë theksin në të gjitha këto pika, sepse, sipas mendësisë tonë arkaike, super-theksimi i epitetit “serioz” sikur ia rrit vlerën një gjëje, edhe pse, personalisht, mendoj se kjo është një marrëzi e jona e llojit të vet. Në rastin konkret, as History Today dhe as Universiteti Amerikan në Romë as që lodhen shumë për atë nëse unë, apo dikush tjetër nga bota jonë shqiptare, i trajtojmë ata si “mjaftueshëm serioz” apo jo! Në frymën e traditës më të mirë akademike / intelektuale britanike dhe amerikane, ata merren veç me fakte. Dhe trajtimi i veçantë te libri i Fevziut për Enver Hoxhën përbën një fakt....

28 July, 2016Lexo më shumë

Çka do të ndodhë më 3 gusht?

Barra e vendimit të Kuvendit për çështjen e shënjimit të kufirit me Malin e Zi, do të duhej të lehtësohej shumë, në mos edhe të hiqet krejt, me Konferencën shkencore që do të mbahet me 3 gusht. Por nuk duket që kështu do të ndodhë. ...

28 July, 2016Lexo më shumë

Nëse një ditë do më vrasë një mysliman!

Miqtë e mi nuk janë terroristë. Nëse një ditë kjo mund të ndodhë dua që miqtë e mi mos të ndihen keq, por përkundrazi, të dinë se do të kenë një mik më shumë pranë Zotit që lutet për ta. Do të doja të njëjtën gjë të bënin edhe ata nëse vdesin nga dora e një të krishteri. ...

23 July, 2016Lexo më shumë

Dështimet e BE-së dhe faturat e Kosovës

Sikur të 27 shtetet anëtare të BE-së, ta kishin njohur pavarësinë e Kosovës gjatë vitit 2008, gjë që do të duhej të ndodhte sikur BE të funksiononte si duhet, Kosova sot do t’i kishte punët ndryshe, shumë në ndryshe....

22 July, 2016Lexo më shumë

Më shumë Evropë, më pak Bruksel

Evropa duhet të ndryshojë. Ajo duhet të zhvendoset nga flluska e saj në Bruksel dhe të jetë më afër vendeve anëtare. Kjo pasi dalja e Britanisë së Madhe nga Unioni është sinjal që BE-ja nuk duhet të jetë një bashkim vetëm i disa vendeve që e krijuan atqë, por i secilës që ka dhënë pak nga sovraniteti i vet. Ky në thelb është komenti i Carl Bildt, ish kryeministër dhe ministër i Punëve të Jashtme të Suedisë,shkruar për Project Syndicate, pjesë e së cilës është edhe Lajmi.net....

20 July, 2016Lexo më shumë

SHBA: Një vend në shpërbërje

Shtetet e Bashkuara nuk po gjejnë qetësi. Rishtazi u qëlluan për vdekje policë, shqetësimi për trazira të reja po rritet. Çfarë po ndodh në vendin mëmë të demokracisë? Ines Pohl analizon....

18 July, 2016Lexo më shumë
 

Fotolajm

Trudeau ndihmon një të ri me karrocë (Foto)
?>
 

ke nje LAJM

Jeni në vend të ngjarjes, apo dëshironi ta ndani ndonjë storie me të tjerët?

Klikoni në butonin më poshtë

DËRGO
 

Lojëra

  • Play Bubble Trouble
  • Play Bow Master
  • Play 8 Ball Pool
  • Play Supercar Showdown