Op-Ed – Page 10 – Lajmi.net

Aktuale

Çfarë e bën “një evropian të mirë”?

Friedrih Nietzsche, filozof i shquar i shekullit të 19-të dhe udhëzues intelektual i Hiterlit, do të bënte një analizë në prag të votave të mëdha të referendumit të Greqisë gjatë javës së kaluar që ndoshta ishin të papritura. Por ai ishte të martën e kaluar, duke përgjuar fjalët e kancelares gjermane Angela Merkel, e cila u bënte për herë të fundit apel grekëve që të votojnë për “po”....

10 July, 2015Lexo më shumë

Përgjegjësia për fatin e Kosovës

Të qenit të përgjegjshëm në Kosovë, sot nënkupton të marrim vesh që pozita ndërkombëtare e shtetit tonë nuk është as përafërsisht ajo që ka qenë vetëm dy vite më parë, e lëre me në vitin 2008, pas shpalljes së pavarësisë....

9 July, 2015Lexo më shumë

Kriza e borxhit në Greqi: Përgjigjet e pyetjeve të lexuesve

Pasi votuesit grekë refuzuan të dielën kushtet e propozuara nga kreditorët ndërkombëtarë për shpëtim, audienca e medies sociale Financial Times (FT) ka kërkuar shumë pyetje rreth krizës së borxheve të Greqisë. ...

8 July, 2015Lexo më shumë

Shtirja si vetëvrasje!

Ditën e Pavarësisë së Shteteve të Bashkuara të Amerikës nuk ishte marre as servilizëm, por respekt e mirënjohje që të kujtohet ndihma amerikane për shqiptarët gjatë shekullit XX. Por, atë ditë dhe sot, është shumë frikësuese shtirja e klasës sonë politike dhe mbetja pa melodi e refrenit “për miqësi të përhershme midis dy popujve”! ...

8 July, 2015Lexo më shumë

Pse votova pro (kundër demagogut Cipras)

I parë në tërësi, referendumi i djeshëm grek m’u duk një farsë “demokratike”. Votuesve iu dha një javë t’i përgjigjeshin një pyetjeje, që ata nuk e kuptuan (unë për vete thjesht e hamendësova kuptimin e pyetjes). Pyetja ishte rreth disa dokumenteve të BE-së që votuesit nuk mund t’i gjenin lehtësisht (unë e gjeta një kopje të dokumenteve vetëm të enjten, por s’isha i sigurt për autenticitetin e tyre)....

6 July, 2015Lexo më shumë

U shk…sistemin gjyqësor, që nga Shkodra gjer në Vlorë!

Ia hodhëm prangat edhe Kolit. Spiunuan fshatarët dhe shkuam e arrestuam te shkolla e vjetër e katundit....

6 July, 2015Lexo më shumë

Mes atdhetarizmit realist dhe atij folklorik

Ka kohë që në zhvillimet tona politike është bërë i ndjeshëm konkurrimi ndërpartiak për të marrë në duar flamurin e atdhetarizmit....

3 July, 2015Lexo më shumë

Sinqerisht, po e mashtrojmë veten

Sikur të ishim sadopak të sinqertë, qoftë edhe për disa minuta, do të mbërrinim së bashku te konkludimi që nuk është rendi që ne vetë ta bëjmë Gjykatën Speciale....

2 July, 2015Lexo më shumë

Pse dështoi programi i shpëtimit të Greqisë

Derisa kriza greke në mënyrë të dhimbshme po ilustrohet, një program strukturor i rregullimit për të rritur qëndrueshmërinë e borxhit afatgjatë, mund të funksionojë vetëm nëse vendi merr pronësinë e saj. ...

2 July, 2015Lexo më shumë

Shqiptarët janë etni europiane

Si të shkruhet historia? Duhet menduar bashkë gjërat të cilave u përket të jenë bashkë. Shembulli i librit më të ri të Noel Malcolmit mbi një familje shqiptare nga Ulqini dhe dështimi i historiografisë për ta kuptuar biografinë e Hasan Prishtinës....

30 June, 2015Lexo më shumë

Politika kundër Shtetit

Çka është sot shteti i Kosovës? A mund të definohen qartë, interesat jetik aktual dhe afatgjatë të shtetit të Kosovës, të cilat pastaj do të siguronin mbështetjen e gjithë politikës kosovare?...

27 June, 2015Lexo më shumë

Kosovës, t’i hiqet njolla!

Sot duhet lënë menjanë interesin individual e partiak. Duhet të votoni “për” ose “kundër” gjykatës, e cila do të shqyrtojë akuzat për krime lufte që pretendohet të jenë kryer nga ish-pjesëtarë të UÇK-së. Ju deputetë, kjo është dita kur duhet ta dinë, a është PO apo JO, vota në mbrojtje të interesit nacional e shtetëror....

26 June, 2015Lexo më shumë

Një fillim i ri për Greqinë dhe Evropën

Greqia urgjentisht duhet t’i mendojë gjërat më qartë. Arsyeja e vetme pse vendi nuk ka falimentuar nga borxhet e mëdha, është se Banka Qendrore Evropiane po vazhdon ti sigurojë fonde Bankës Qendrore greke përmes skemës së ndihmës emergjente të likuiditetit (ELA). ...

24 June, 2015Lexo më shumë

A mundet leximi t’iu bëjë më të lumtur?

Disa vite më parë, i jam nënshtruar një sesioni me një biblioterapist në selinë e “Shkollës së Jetës” në Londër, e cila ofron kurse inovative që ndihmon njerëzit të tejkalojnë sfidat e përditshme emocionale të ekzistencës. ...

23 June, 2015Lexo më shumë

A mund të rilindë Luli pas humbjes së thellë?

Lulzim Basha nuk kish humbur kurrë më parë. Në vitin 2005 kur u katapultua në PD, ai bëri një fushatë brilante nën petkun e KOP-it dhe arriti të mundë në sistemin mazhoritar, një kandidat tejet të vështirë si ministri aktual i Ekonomisë, Ahmetaj. ...

23 June, 2015Lexo më shumë

Pavarësisht a jeni media online apo e shtypur, më e rëndësishmja është besueshmëria

Teknologjia po ndryshon, por një gjë në gazetari është akoma më e rëndësishme. ...

22 June, 2015Lexo më shumë

Frustrimi si nocion themelor politik në Kosovë

Është në rritje e sipër numri i atyre qytetarëve të Kosovës, të cilët më nuk besojnë që këndejpari do të ‘bëhet mirë’....

19 June, 2015Lexo më shumë

Politika e jashtme dhe fushata presidenciale e Amerikës

Është e pamundur të dihet se kënd do ta zgjedhin për presidentin e tyre të ardhshëm votuesit amerikan. Por një gjë është e sigurt se kjo zgjedhje do të ketë pasoja të thella për gjithë botën, qoftë për mirë apo edhe për të keq....

18 June, 2015Lexo më shumë

Si ka mundësi që një vend i ‘dashuruar’ në Amerikën të bëhet çerdhe e xhihadizmit

Kosova i ka borxh ekzistencën e saj Perëndimit. Madje kryeqyteti i saj ka një shtatore të Bill Clinton, por edhe Shteti Islamik i ka futur rrënjët këtu....

17 June, 2015Lexo më shumë

Politika turke e paqes

Turqia është duke lëvizur në një territor të pa eksploruar politik, pas dështimit të Partisë qeverisëse për Drejtësi dhe Zhvillim (AKP) për të mbajtur shumicën e saj parlamentare në zgjedhjet e përgjithshme të fundit në vend. ...

16 June, 2015Lexo më shumë

Lufta e të drejtës për t’u ushqyer

Deri në çfarë mase duhen qeveritë të rregullojnë taksat e ushqimit? Kjo pyetje prej kohësh ka nxitur debat publik në lidhje me alkoolin, duhanin, lojërat e fatit, mallrat dhe shërbimet tjera, në shumë vende të botës. ...

15 June, 2015Lexo më shumë

Çfarë duhet të bëjmë nëse fiton Shteti Islamik?

Është koha të peshojmë një mundësi shqetësuese: Çfarë duhet të bëjmë nëse Shteti Islamik fiton? ...

14 June, 2015Lexo më shumë

Revolucioni maqedonas është gati

Vetëm dy vite më parë, dukej se konflikti vdekjeprurës në Maqedoni nuk do të përbënte më rrezik serioz. Por ngjarjet e fundit kanë ringjallur kërcënimin....

12 June, 2015Lexo më shumë

Realiteti i Okupuar

Temat e mirëfillta të qytetarëve të Kosovës, nuk kanë të bëjnë gjë prej gjëje me këtë çorodinë dhe gjurulldinë politike që ka okupuar realitetin e këtij vendi....

11 June, 2015Lexo më shumë

Emigrantët, folklori dhe debatet e dobishme

Kujt do t’ia kishte marrë mendja se do të kishte qenë pikërisht një federalist i spikatur, një prej shefave të atyre legistëve që kanë vite që na kanë çarë kokën lidhur me “territoret” mitike, mbi domosdoshmërinë e tyre dhe për të drejtat e tyre të patjetërsueshme, ai që do të na tregonte se në fakt, e mësipërmja vërtet vlen për “territoret”, por vetëm me një kusht: që të bëhet fjalë për “territoret” që drejtohen prej tyre? ...

10 June, 2015Lexo më shumë

Të rimendohet objektivi i inflacionit

Gjatë dy dekadave të fundit, objektivi i inflacionit është bërë kornizë mbizotëruese e politikës monetare. Në thelb ajo ka qenë (edhe pse jo në mënyrë eksplicite), e miratuar nga bankat e mëdha qendrore, duke përfshirë Rezervat Federale të Shteteve të Bashkuara, Banka Qendrore Evropiane, dhe Banka Kombëtare Zvicerane. ...

9 June, 2015Lexo më shumë

Menaxhimi i epokës së përçarjes

Parashikimet e guximshme të bazuara në intuitë janë rrallë herë ide të mira. Margaret Thatcher, si Sekretare e Arsimit në vitin 1973, në mënyrë të shkëlqyeshme pati deklaruar se Britania e Madhe nuk do të ketë një grua kryeministre në gjithë jetën e saj. Presidenti i kompanisë “IBM”, Thomas J. Watson, pati deklaruar në vitin 1943 se ekzistonte “një treg botërorë për ndoshta pesë kompjuterë”. Dhe kur filmat me zë u shfaqën në vitin 1927, pronari i kompanisë filmike “Warner Brothers”, Harry Warner, kishte pyetur, “kush dreqin dëshiron të dëgjojë aktorët duke biseduar?”. ...

8 June, 2015Lexo më shumë

Gjykata Speciale duhet të themelohet

Më 29 maj Kuvendi i Kosovës e shtyu diskutimin dhe votimin për Gjykatën Speciale. Zyrtarisht u tha se mungonte draft-projektligji që kishte për objekt diskutimin dhe miratimin e amendamenteve për ndryshime të Kushtetutës, që do t’i hapte rrugë projektligjit për Gjykatën Speciale....

8 June, 2015Lexo më shumë

Edi Rama në çarkun e nacionalizmit

Vërshimi i deklaratave të fqinjëve që e fshikullojnë kryeministrin shqiptar si një nacionalist mund kthehet në një shqetësim jo vetëm për karierën e atij vetë, por edhe për të gjithë vendin. ...

24 May, 2015Lexo më shumë

A mund të qeveriset me Kosovën?

Është kjo një pyetje brutale, e rëndë, e mundimshme. Për shumëkë është paradoksale. Nuk do të duhej të bëhej fare. Sepse është e kotë. Së paku në shikim të parë. Megjithatë, duhet shtuar këtu që kjo pyetje nuk ka të bëjë me këtë apo atë përbërje të një Qeverie të Kosovës, me këtë apo atë formulë politike të qeverisjes. Ka të bëjë me thelbin e nocionit të qeverisjes, të udhëheqjes me një shtet....

25 February, 2015Lexo më shumë

#IsupportKosova

Mos merrni n’thua, ju 'subjektet' politike!...

26 July, 2014Lexo më shumë

Albert Einsten-i dhe problemet e Kosovës

Nëse duam që zgjedhjet e ardhshme të mos prodhojnë kriza politike, duhet ndryshuar Sistemin zgjedhor. Po ashtu, është e domosdoshme që Kushtetuta e Kosovës të amandamentohet me qëllim të saktësimit të përmbajtjes së saj....

18 July, 2014Lexo më shumë

Dëmi.Com

Do të duhej të mbledhim mend, si politikë, si shoqëri shqiptare, kudo që jemi, para se të bëhet tepër vonë. E në atë udhë jemi duke ecur. Për tu bërë tepër vonë....

9 July, 2014Lexo më shumë

Çka po ndodh në Shkup?

Ishte fat i madh, historik, që shqiptarët nëpër shekuj nuk kërkuan t'i realizojnë të drejtat e tyre, si popull e si komb, duke u identifikuar me besim-e fetar-e, as atëherë kur ishin të gjithë të krishterë, as kur shumica "pranuan" besimin tjetër....

6 July, 2014Lexo më shumë

Legaliteti i kontestuar

Pas këtyre zgjedhjeve, po shihet që përbërjes së ardhshme të Kuvendit, do t’i takojnë disa detyra të rëndësishme, të cilat duhet ta heqin qafe kontestimin e anës legale në shtetin e Kosovës....

12 June, 2014Lexo më shumë

Durimi me afat të skaduar

Prej 8 qershorit e tutje, nuk do të ketë më kurrfarë argumenti ngushëllues për qytetarin mesatar të Kosovës....

15 May, 2014Lexo më shumë

Mos raftë me harru!

Do të ishte mrekulli e dorës së parë nëse zgjedhjet e qershorit të këtij viti, do të jenë të lira, demokratike dhe të organizuara mirë....

8 May, 2014Lexo më shumë

Kush merr vendime këtu?

Jemi mjeshtër, nëse diç e tillë mund të kualifikohet si mjeshtri, të sjelljes së vetvetes në situatë kur nuk zgjedh midis dy të mirave, por midis dy të këqijave....

30 April, 2014Lexo më shumë

Java më e rëndë politike

Kur punohet mbrapsht, vetëm fati njeh përfundimet e mbara dhe të mira. E në politikën vendore, mbrapshtia është veçoria mbizotëruese....

21 April, 2014Lexo më shumë

Ligji i domosdoshmërisë

Poqëse mbledhim mend prej përvojës sonë të rëndë, vendimi për krijimin e Gjykatës Speciale do të duhej të ishte i fundit kur detyrohemi të marrim vendime të këtilla....

16 April, 2014Lexo më shumë

Rrëfimi imagjinar për realitetin kosovar

Shumë, tepër shumë është që 15 vjet më pas, shumica dërrmuese e temave që mbizotërojnë politikën kosovare kanë rrënjët e tyre në vitet e luftës. ...

9 April, 2014Lexo më shumë

Problemet ekonomike të Turqisë

Nëse ka një mësim që duhet mësuar nga eksperimenti politikës monetare të Turqisë, është se rregullimi i kujdesshëm vendor dhe mjetet e politikës monetare duhet të shihen si plotësime, jo zëvendësime, për menaxhimin e rrjedhjes së kapitalit....

8 April, 2014Lexo më shumë

Kosova dhe Paqja e Ftohtë ndërkombëtare

Kosova shënoi Fundin e krizës më të madhe të Evropës, e cila shpërtheu pas mbarimit të Luftës së Ftohtë, ndërsa Krimea, qëndron në fillim të një krize evropiane, e cila i ngjanë një Paqe e Ftohtë në raportet midis Perëndimit dhe Rusisë. ...

26 March, 2014Lexo më shumë
 

Fotolajm

“Kulturë boksi” përpara Ministrisë së Kulturës në Prishtinë /FOTO
Foto, aparati për matjen e fuqisë së goditjes përpara Ministrisë së Kulturës në Prishtinë /lajmi.net ?>
 

ke nje LAJM

Jeni në vend të ngjarjes, apo dëshironi ta ndani ndonjë storie me të tjerët?

Klikoni në butonin më poshtë

DËRGO
 

Lojëra

  • Play Zombie Big Trouble
  • Play iStunt 2
  • Play Supercar Showdown
  • Play Bow Master