Op-Ed – Lajmi.net

Aktuale

Qeveria ka detyrime për Zjarrfikësit Shpëtues

Shërbimi i Zjarrfikjes dhe Shpëtimit ka mbetur për vite të tëra jo vetëm i anashkaluar, por fatkeqësisht i patrajtuar as profesionalisht, as teknikisht, as ligjërisht. Në vend të urimit të 4 Majit – Ditës Ndërkombëtare të Zjarrfikësve Shpëtues, Qeveria do të duhej të reflektojë mbi kërkesat e tyre. ...

4 May, 2018Lexo më shumë

Sundimi i pafuqisë

Do të duhet durim, mençuri, organizim, dhe pajtim të gjërë politik për ta tejkaluar  gjendjen aktuale të shtetit të Kosovës. E ne nuk e kemi asnjërën prej këtyre cilësive....

3 May, 2018Lexo më shumë

Masazhet me “happy end”

“Pse ma ke marrë klientin”, ishin disa nga fjalët e një debati të ashpër, mes dy vajzave që punonin në njërën nga qendrat e masazhës në Prishtinë. Gjysmë-nudo, pak para mesnatës, e gjithë kjo përplasje po zhvillohej në ballkonin e objektit ku këto vajza, dhe shumë tjera, “relaksojnë” klientët....

28 April, 2018Lexo më shumë

Fundi i llogarive me Serbinë apo qërimi i hesapeve brenda nesh

Mëkëmbja e unitetit politik, është i domosdoshëm, nëse duam që t’i dhëmë fund një Konflikti të madh politik me Serbinë, që nisi në vitin 1912, me okupimin e Kosovës....

25 April, 2018Lexo më shumë

Platforma e z. Veseli formë për ta relativizuar Presidentin Thaçi

Me këtë iniciativë z. Veseli rihynë në skenën politike me një dimension të ri, pos tjerash edhe për ta rifaktorizuar PDK-në dhe veten e tij si kryetar i sajë, e cila forcë gjithashtu po anashkalohet nga Thaçi, i cili të gjitha meritat për cilëndo iniciativë, marrëveshje apo arritje, ia faturon vetes dhe klanit të tij e nuk qanë aspak kokën për PDK-në e Veselit....

24 April, 2018Lexo më shumë

Debati mbi FARK-un, debat mbi të ardhmen tonë!

Nuk do të hyj thellë dhe nuk do të flas në shumë detaje në lidhje me këtë çështje kaq të ndjeshme dhe të komplikuar sepse, duke mos qenë pjesëmarrës në të gjitha fazat dhe rrjedhat, si dhe i paangazhuar drejtpërdrejt por kryesisht në rolin e përkrahësit, mund edhe të gabojë. Prandaj, në ndërkohë që do të prekë disa elemente sipërfaqësore lidhur me gjendjen faktike, kryesisht dhe përgjithësisht do të koncentrohem në aspektin politik të çështjes....

21 April, 2018Lexo më shumë

Ministër i çuditur, nuk po çuditë askënd

Ministri i arsimit, Shyqyri Bytyçi, sot e paskësh ngrysur ditën i çuditur me mungesën e mësimdhënësve në Fakultetin e Mjekësisë dhe medemek paska shprehur gatishmëri që ta përmirësojë fët e fët atë gjendje....

19 April, 2018Lexo më shumë

Kosova, Zvicra dhe BE-ja

Edhe nëse Kosova në vitet e ardhshme, do të bëhet Zvicër, kjo nuk do të luante të thuash kurfarë roli sa i përket qëndrimeve të pesë shteteve për ta pranuar Kosovën në BE. ...

18 April, 2018Lexo më shumë

Shansi për anëtarësimin e përbashkët të shteteve të Ballkanit Perëndimor në BE

Me strukturën jashtëzakonisht komplekse të Këshillit të Evropës dhe me fuqinë që kanë në duart e tyre të gjitha shtetet anëtare për të vënë veton mbi vendimet e rëndësishme, nuk ka alternativë tjetër për zgjerimin e Bashkimit Evropian drejt Ballkanit Perëndimor sesa BE të njoftojë se të gjashtë shtetet do të anëtarësohen së bashku – në pako – në kohën kur vendi me performancën më të dobët i plotëson kriteret e pranimit. Nëse asgjë tjetër, kjo ka potencialin për të sjellë bashkëpunim dhe integrim rajonal – bazuar në rregullat e BE-së – dhe për të normalizuar marrëdhëniet dypalëshe në rajon....

14 April, 2018Lexo më shumë

Ibrahim Shala: Si e njoha Agim Ramadanin

(Në 19 vjetorin e rënies) - Sa herë afrohet 9 prilli, dita e mësymjes së kufirit Shqipëri - Kosovë dhe rënja e Agim Ramadanit, ndjeja një inspirim (ndoshta obligim) për të shkruar për Agim Ramadanin. Kjo shtysë rritej edhe më tepër kur lexoja në shtyp interpretimet e ndryshme për figurën e tij politike dhe ushtarake. Kisha bindjen se nuk bëhej prezentimi i figurës së tij me tërë kompleksitetin e saj, e aq më pak në thellësinë dhe dimensionin real. Shpesh ndahet njëra komponent e personalitetit të tij, varësisht nga qëllimi i autorit dhe bindjet e tij politike. Besoj se edhe ky shkrim im nuk ka mundësi të jetë gjithëpërfshirës për personalitetin e Agimit, por do të jetë një kontribut më tepër për ndriçimin e kësaj figure të lavdishme të luftës...

13 April, 2018Lexo më shumë

Pika Zero

Duket që një humnerë dallon qëndrimet e Kosovës dhe Serbisë se çka duhet të jetë Asociacioni/ Bashkësia e komunave me shumicë serbe....

12 April, 2018Lexo më shumë

Agimi – dhuratë nga Zoti!

Ne bashkëluftëtarët nuk e kemi lehtë të flasim për shokët e rënë në betejat për liri. Nuk gjejmë fjalët e duhura që të përmbledhim tërë kompleksitetin e një personaliteti i cili me jetën dhe veprën e vet bëhet pjesë e historisë kombëtare.  ...

11 April, 2018Lexo më shumë

Kur mungojnë të pagjumët në përgjumjen e madhe

Riza Ibra i ardhur nga perëndimipër tu bërë pjestarë i UÇK-së, nga lufta morri plagët për të mbetur invalid. Pas lufte bëri jetë të mundimshme për të siguruar ekzistencën e familjes. Ai nga gushti i vitit 2016 vazhdon të jetë në gjendje kome në spitalin e Prishtinës....

10 April, 2018Lexo më shumë

Zgjedhjet pranverore

Është e pamundur të ndryshojë politika kosovare, nëse sërish i bëjmë zgjedhjet pa amandamentuar Kushtetutën e Kosovës, dhe pa e ndryshuar Ligjin për zgjedhje. ...

5 April, 2018Lexo më shumë

Këndvështrimet për Kosovën – zërat nga Prishtina dhe Brukseli

Kosova arriti pavarësinë e saj para një dekade, në vitin 2008. Tani rrugëton drejt anëtarësimit në BE. ...

4 April, 2018Lexo më shumë

Kush është turk “denbabaden”?

Në fillim të këtij viti, Turqia hapi regjistrat e gjendjes civile për publikun, një arkiv monumental ku njerëzit mund të gjurmojnë prejardhjen e tyre që në kohët e perandorisë otomane. Një faqe interneti shtetërore, mes shërbimeve të shumta, tani ofron edhe historikun e prejardhjes familjare me dokumente të regjistruara që në vitin 1882. ...

3 April, 2018Lexo më shumë

Plani serb për aneksimin e pjesës veriore të Kosovës

S’do mend se situata e krijuar në Veri të Kosovës me rastin e përdorimit të një njësiti special të Policisë së Kosovës për arrestimin e zyrtarit të lartë serb, Marko Gjuriq, si duket nuk do të mbaroj me kaq. Paralajmërimet serbe për “domosdonë” e formësimit të Asociacionit të Komunave Serbe në mënyrë të njëanshme, në kundërshtim me Kushtetutën e Kosovës, vetëm se do të komplikoj edhe më tepër marrëdhëniet Kosovaro-Serbe....

31 March, 2018Lexo më shumë

Si do ta zhvillonin shtetarët Kosovën dhe si e zhvilloi par(t)ia?

Një shtet të pasuksesshëm ekonomikisht dhe politikisht e bënë mosfunksionimi institucional, ky përfundim rrjedh nga DaronAcemoglu dhe James A. Robinson në librin e tyre “Pse kombet dështojnë”, ndërsa në librin e tij “Rënia dhe Ngritja e Kombeve” autori RuchirSharma thotë se arsimimi i duhur nuk sjellë një ngritje ekonomike të shpejtë, por që zhvillimi ekonomik sjell patjetër nevojën për zhvillimin e arsimit në nivelin e duhur....

29 March, 2018Lexo më shumë

Çfarë kanë të përbashkët Melania Trump dhe Hillary Clinton

Kate Andersen Brower, CNN – Një ish modele e revistës Playboy, që thotë se ka pasur marrëdhënie me Presidentin Trump rreth 10 vite më parë, i kërkoi falje Zonjës së Parë Amerikane, Melania Trump, në një intervistë të dhënë dje në darkë. ...

24 March, 2018Lexo më shumë

Fundi i izolimit

Ka kufi të cilët nuk do të duhej kurrë të kaloheshin, as nga qeveria dhe as nga opozita në një shtet demokratik. Fatkeqësisht, kjo ka ndodhë tek ne viteve të fundit. ...

22 March, 2018Lexo më shumë

Frika e Scaparrottit dhe vota e deputetit kosovar

Sa e arsyeshme është frika gjeneralit amerikan Curtis Scaparrotti, Rusia të ketë rritur ndikimin në Ballkan? Shumë. Për ta besuar këtë le të analizojmë veprimet e «Listës Serbe»;le të habitemi me veprimet e deputetëve kosovarë dhe le të pranojmë: ndikimi rus de facto është shumë më i fuqishëm në Kosovë se ai perëndimor. Të fundit si të parët nuk pranojnë realitetin mbi të cilin veprojnë, secili në mënyrën e vetë: Njëra palë nuk pranon si realitet shtetin e Kosovës, tjetra nuk pranon ndikimin rus që donë të zhbëjë këtë të vërtetë. Mirëserdhët në rajonin e Drakullës....

14 March, 2018Lexo më shumë

Përralla për Lulzim Bashën dhe spiunët e Kremlinit

Lulzim Basha dhe Partia Demokratike janë vënë nën syrin e ciklonit që pas investigimit të revistës amerikane “Mother Jones” lidhur me origjinën e dyshimtë të plot 675 mijë eurove që ata kanë paguar për lobim në ShBA. Akuza rreth tyre po përqëndrohet në një pikë sa të dyshimtë po aq edhe piktoreske....

13 March, 2018Lexo më shumë

Gjaku nuk tretet me rishkrim të historisë!

Prapë po aktualizohet kjo tema e rishikimit (ndryshimit) të një pjese të historisë së shqiptarëve....

10 March, 2018Lexo më shumë

Statusi i Qendrës Emergjente

Nuk mundesh me qenë përkrahës i shtetit të Kosovës, e të jesh kundër Ratifikimit të Marrëveshjes kufitare të Kosovës me Malin e Zi....

8 March, 2018Lexo më shumë

Komandanti Adem Jashari i përket krahut institucionalist të luftës

Opinioni kosovar sot është i mbërthyer brenda kllapave: presidenti historik dhe komandanti legjendar. Realiteti brenda të cilave sot jeton qytetari ynë në vazhdimësi bën trysni mbi ndërgjegjen e tij historike sa epitetet e tilla duken si eufemizma që mbulojnë një gjendje irracionale të jetës shoqërore të këtij aktualiteti tonë....

6 March, 2018Lexo më shumë

‘Xibraka bis’, faktet pse pas 613 kg kokainë është përsëri Rama dhe Olsi!

Të dashur miq, kapja e 613 kg kokainë dy ditë më parë në portin e Durrësit ishte lajm kryesor botëror. Natyrisht e gjithë vëmendja ishte se kush ishte klani politik garant i drogës. Atë ditë në drekë publikova statusin me titull, jo rastësisht, por me bindjen më të thellë 'Xibraka bis'. ...

3 March, 2018Lexo më shumë

Qe pse çikat janë storie e suksesit në Kosovë

S’ka rëndësi çikë a djalë, me rëndësi djali me qenë i shëndoshë....

17 February, 2018Lexo më shumë

Editorial nga Hashim Thaçi: Jubileu i parë i shtetit të Kosovës

Shteti i Kosovës është një rrëfim i suksesshëm dhe krenar i gjithë kosovarëve. Këtë kurrë nuk duhet ta harrojmë të gjithë ne që kemi privilegjin, nderin dhe përgjegjësinë për të qenë në shërbim të këtij shteti dhe të qytetarëve të tij....

16 February, 2018Lexo më shumë

“Kosovën e bëmë, tash duhet t’i bëjmë kosovarët”

Krenaria për pavarësinë politike të Kosovës mund të ekzistojë përkrah vetë-identifikimit të njerëzve si shqiptarë. Në fund të fundit, ndoshta nuk ka edhe aq shumë rëndësi. ...

14 February, 2018Lexo më shumë

In Memoriam – Agim Binaku!

Ndeshja e hendbollistëve të Prishtinës me Arkatronin e Minskut në Ligën Sfiduese, më 16 shkurt 2008, është një prej atyre momenteve sportive që nuk harrohen, për shkak të atmosferës së krijuar, për shkak se pas fitores rrugët e Prishtinës u vërshuan nga njerëz që festonin diçka shumë më të madhe se një ndeshje hendbolli, por edhe për shkak se kur u shpalos transparenti Welcome to Independent Kosova, Agim Binaku shpërtheu në vaj....

9 February, 2018Lexo më shumë

Kah BE-ja, kah tjetër

Me të gjitha të metat që i ka, BE është shtëpi e natyrshme për shtetin e Kosovës. Tjetër shtëpi të përbashkët evropiane, Kosova nuk ka dhe nuk mund të ketë. ...

8 February, 2018Lexo më shumë

Nga ç’kapja në demokratizim e ndryshim rrënjësor

Strategjia e Zgjerimit të Komisionit Evropian për Ballkanin Perëndimor, paraqet një dokument të guximshëm që i obligon 6 shtetet për ndryshime rrënjësore. Viti 2025 vendoset si vit orientues për anëtarësim jo vetëm të Serbisë dhe Malit të Zi, por edhe të çdo shteti tjetër të Ballkanit, NËSE vendet i zbatojnë plotësisht kushtet e përcaktuara. Në rastin e Kosovës, pritet ndër të tjera:...

6 February, 2018Lexo më shumë

Kronika e një vrasje të paramenduar nga Merxhan Avdyli dhe i biri i tij

Drejtorin e gazetës “Express”, Berat Buzhalën, e kanë kërcënuar, e kanë sharë, e kanë fyer publikisht, në llogarinë e tij në “Facebook”, mijëra veta deri më sot. E kanë sharë, e kanë fyer, e kanë kërcënuar, mijëra veta në llogarinë e tij në “Facebook”, edhe Fisnik Ismailin. ...

3 February, 2018Lexo më shumë

Viza historike për në Yeşilköy

Dy perceptime janë bërë sërish aktuale. Njëri thotë: BE dhe tjerët diskriminojnë shqiptarët. Tjetri thotë se shqiptarët nuk meritojnë më shumë se kaq – prandaj humbin çdo tren të mundshëm të historisë. Cili shpjegim nga këta qëndron e cili jo? Duke kërkuar përgjigjen përfunduam edhe ne si shtetet shqiptare . në pashtegësi! Tjetër s’kanë faje për interesa, ndërsa shqiptarët fajet po dhe asgjë tjetër....

3 February, 2018Lexo më shumë

Tensione në horizont, në rast se Kosova nuk përfshihet në strategjinë e BE-së

Brenda një jave, Komisioni Evropian do të bëjë publike strategjinë e paralajmëruar për Ballkanin Perëndimor. Ky është një hap i ri i rëndësishëm për BE-në, i cili ka nxitur shpresë, por edhe hidhërim pothuajse në të gjitha vendet e rajonit, të cilat aspirojnë t’i bashkohen BE-së. Viti 2018 mund të jetë vendimtar për marrëdhëniet e BE-së me Ballkanin Perëndimor....

2 February, 2018Lexo më shumë

Krijimi i ‘Sistemit të alarmit’ vendor

Duket që as sot e kësaj dite, nuk jemi të vetëdijshëm që fatin tonë e kemi në duartë tona. E kur e ke fatin në duar, natyrisht që e ke edhe fatkeqësinë. ...

1 February, 2018Lexo më shumë

Një përgjigje ndryshe për Albin Kurtin (1)

Kriza publike e Albin Kurtit nuk është as momentale, as aksidentale. Manifestimi publik në Lëvizjen Vetëvendosje nuk është thjesht problem i faktorëve të jashtëm “anti-Albin”. Kriza aktuale në këtë parti është edhe shprehje e tensioneve të brendshme në vetë personalitetin politik të Albin Kurtit....

27 January, 2018Lexo më shumë

Iluzionet e qeverisë për ndalimin e lajmeve të rreme

Ministria e Punëve të Brendshme e Kosovës ka iluzione se ka gjetur zgjidhjen për të ndaluar shpërndarjen e lajmeve të rreme online, për çka demokracitë perëndimore debatojnë me vite. ...

27 January, 2018Lexo më shumë

Baton Haxhiu i përgjigjet Albin Kurtit: Politikan me petkun e kriminelit dhe diskurs të Sheshelit

Baton Haxhiu i është përgjigjur Albin Kurtit, përmes një kolumne. ...

26 January, 2018Lexo më shumë

Çka të bëhet me Veriun?

Normalizim i situatës në Veri, kur Prishtina do ta ushtronte pushtetin e mirëfilltë andejpari, do t’i kthente bisedimet e Brukselit në një dialog të mirëfilltë teknik. ...

25 January, 2018Lexo më shumë

Vlerat tona të përbashkëta po sulmohen

Në takimin e sivjetmë të Forumit Ekonomik Botëror në Davos, liderët botërorë do të diskutojnë për sfidën e ruajtjes së një narrativi të përbashkët progresiv në një botë gjithnjë e më shumë të përçarë....

24 January, 2018Lexo më shumë

Shumë elozhe për një kriminel lufte

Vrasja e Oliver Ivanoviqit dhe vëmendja që po i jep klasa politike në Prishtinë dhe media e këtushme këtij ish-politikani serb, i cili u akuzua dhe u dënua për krime mbi popullatën shqiptare, mbetet një fenomen për të cilin secili qytetar i Kosovës ka të drejtë të pyesë: Pse gjithë kjo vëmendje për vrasjen e një krimineli?...

23 January, 2018Lexo më shumë

Trajnimi maqedonas në Nish dhe Moskë

Në të ashtuquajturën “Qendër humanitare ruse-serbe”, së fundi janë kyçur edhe strukturat e sigurisë nga Maqedonia. Për ekspertët perëndimorë ky qenka sinjal për alarm, ngase për Shkupin zyrtar ky do të ishte një gabim i rëndë....

19 January, 2018Lexo më shumë
 

Fotolajm

Rita, Dua dhe Era.
?>
 

ke nje LAJM

Jeni në vend të ngjarjes, apo dëshironi ta ndani ndonjë storie me të tjerët?

Klikoni në butonin më poshtë

DËRGO
 

Lojëra

  • Play iStunt 2
  • Play Bubble Trouble
  • Play 8 Ball Pool
  • Play Zombie Big Trouble