Ekonomi – Page 76 – Lajmi.net

Aktuale

Shqipëria me rezervat më të mëdha të magnezit në botë, e ardhmja e garantuar

Instituti Korean i Shkencës dhe Teknologjisë me sukses e ka zhvilluar dhe testuar teknologjinë e baterisë me magnez. Faza e zhvillimit tani më është avancuar pasi që kjo teknologji nuk po përdoret vetëm në laborator por edhe në automjete. Një i tillë ka qenë i pajisur me këtë bateri të re dhe ka konfirmuar potencialin e saj, ndërsa rimbushet për vetëm 10 minuta dhe kalon 800 kilometra me një mbushje të tillë....

26 August, 2014Lexo më shumë

Shqipëria me më së paku rezerva ari në botë, Kosova nuk është në listë

Shqipëria zë vendin e fundit në rajon dhe në botë për nga rezervat e arit në rajon, ndërsa e para renditet Greqia....

26 August, 2014Lexo më shumë

AKP-ja në prag të bllokimit

Nga një shtatori i këtij viti, Agjencia Kosovare e Privatizimit (AKP) do të jetë në bllokadë të plotë, pasi që dy anëtarëve ndërkombëtarë të Bordit u skadon mandati. Me këtë rast Bordi i AKP-së mbetet vetëm me tre anëtarë vendorë e që është numër i pamjaftueshëm për t pasur kuorum. ...

25 August, 2014Lexo më shumë

Ndërmarrjet e mëdha nuk ekzistojnë në Kosovë

Open Data Albania, në vazhdën e hulumtimeve të saj, ka kryer një hulumtim lidhur me ndërmarrjet ekonomike që funksionojnë në Kosovë, sipas madhësisë dhe aktivitetit ekonomik që ushtrojnë. Nga ky hulumtim, del se Kosova ka vetëm një ndërmarrje të madhe me mbi 250 punëtor. Të paktën kështu thonë shifrat zyrtare, pasi shumë ndërmarrje në Kosovë, nuk i deklarojnë të gjithë punëtorët, me qëllim shmangien nga taksat. ...

24 August, 2014Lexo më shumë

Ministria e Bujqësisë dhe Sindikata, njëra për lisa tjetra për fshisa

Në Kosovë ka përfunduar fushata e korrje-shirjeve, por zyrtarë të Ministrisë së Bujqësisë dhe ata të Federatës sindikale të bujqve japin shifra shumë kundërthënëse rreth përmbushjes së nevojave me ushqim nga rendimentet e grurit....

24 August, 2014Lexo më shumë

Roamingu me zbritje, Kosova ende në pikëpyetje

Qytetarët e Kosovës ende mund të shpresojnë se mund të ju bashkohen qytetarëve tjerë të Ballkanit për të komunikuar me çmime më të lira të roamingut. Brenda një muaji pritet të sqarohet nëse Kosova do të jetë pjesë e marrëveshjes së shteteve të Ballkanit Perëndimor për uljen e çmimeve për roaming....

24 August, 2014Lexo më shumë

Rritet numri i punëkërkuesve në Kosovë

Numri i personave që kërkojnë punë në tregun e Kosovës ka shënuar rritje këtë vit në krahasim me vitin e kaluar. Zyrtarë shtetëror nuk dhënë shpresë për ndryshim të gjendjes, ekonomistët paralajmëroj rreziqe....

23 August, 2014Lexo më shumë

S’ka ulje të TVSH-së për rrymën

Paralajmërimet për rritjen e çmimit të energjisë elektrike edhe për 5 për qind, nuk do t'ia mbushin mendjen qeverisë për uljen e TVSH-së në këtë sektor, në mënyrë që kjo rritje mos të rëndojë xhepat e qytetarëve. ...

23 August, 2014Lexo më shumë

Investitori gjerman që iku nga Kosova hapi katër mijë vende pune në Maqedoni

Rreth katër mijë qytetarë të Kosovës kanë mundur ta zgjidhin paksa problemin e papunësisë së madhe në vend, në rast se Qeveria e Kosovës do ta priste më mirë prodhuesin gjerman të pajisjeve elektronike për vetura, “Draexlmaier Automotive Electronic”, e cila braktisi Kosovën pas tre muaj qëndrimi në vend....

22 August, 2014Lexo më shumë

Ballkanasit pa roaming, nga 1 janari 2015

Nga 1 janari i vitit 2015 pritet të hiqen çmimet e shërbimit roaming për bisedat telefonike mes qytetarëve të Maqedonisë, Shqipërisë, Turqisë, Bullgarisë, Serbisë, Bosnjë-Hercegovinës dhe Kosovës....

22 August, 2014Lexo më shumë

Firma gjermane që u përzu nga Kosova, punëson 4,900 maqedonas

Oda Ekonomike ka dërguar një njoftim për media, me anë të të cilit thotë se shqiptarët duhet të mësojnë nga Maqedonia, eksportet e së cilës janë më të mëdha se të Shqipërisë dhe Kosovës së bashku....

21 August, 2014Lexo më shumë

Rusët ‘hyjnë’ në BQK

Kompania ruse “CMA Small System” me lidhjen e saj të fortë, zyrtaren e lartë të Bankës Qendrore të Kosovës (BQK), është duke u favorizuar në tenderin për marrjen në dorë të të sistemit RTGS, që ka të bëjë me të dhënat sekrete, ku jo cdo kush mund të ketë qasje. ...

20 August, 2014Lexo më shumë

Akuza të rënda në adresë të agjencive botërore të vlerësimit

Tri agjencitë e mëdha të vlerësimit të riskut i bëjnë të dridhen të gjithë në botën financiare, por ekspertë të ndryshëm të ekonomisë kanë akuza të rënda për Standard & Poor’s, Moody’s dhe Fitch....

19 August, 2014Lexo më shumë

Propozohet ulje e TVSH-së për energjinë elektrike

Oda Ekonomike e Kosovës ka reaguar ndaj paralajmërimit për ngritjen e çmimit të energjisë elektrike, duke thënë se një masë e tillë do të reflektojë negativisht në ekonominë e Kosovës. Nisur nga kjo OEK ka propozuar uljen e TVSH-së për energjinë elektrike, si alternativë për lehtësimin e shpenzimeve të larta të jetesës....

19 August, 2014Lexo më shumë

Kreditë e bizneseve kosovare, 1.2 miliard euro

Të dhënat e Bankës Qendrore flasin se kreditë e bizneseve në Kosovë në vitin 2013 kishin arritur shumën prej 1.2 miliard euro....

18 August, 2014Lexo më shumë

Falë kamatave të larta në kredi, bankat fitojnë 70,000 euro në ditë

Bankat komerciale në Kosovë po realizojnë fitime marramendëse falë normave të larta të interesit në kredi dhe shtrenjtimit të vazhdueshëm të shërbimeve. Sipas një raporti të publikuar së fundi nga Banka Qendrore e Kosovës (BQK), në gjashtëmujorin e parë të këtij viti bankat kanë arritur kulmin e të hyrave. ...

18 August, 2014Lexo më shumë

Dallime drastike ndërmjet kamatave për kursime dhe atyre për kredi

Bankat komerciale që operojnë në Kosovë nuk qëndrojnë keq në aspektin financiar, pasi nuk kanë shumë nevojë për depozita. Kjo vërehet te dallimi rreth 10 për qind ndërmjet normave të interesave të kursimeve që ua paguajnë qytetarëve, dhe atyre që i inkasojnë nga qytetarët të cilët kanë marrë hua nga to....

17 August, 2014Lexo më shumë

Dogana e Kosovës realizon të hyra rekord

Që nga janari i këtij viti deri në muajin gusht, Dogana e Kosovës, ka arritur shifrën rekord pasi kanë mbledhur mbi 500 milionë euro të hyra, gjë e cila ka ndodhur për herë të parë që nga themelimi i saj....

16 August, 2014Lexo më shumë

PTK-së po i humb vlera, dështim në secilin drejtim

Dikur kompania më profitabile në vend, Posta dhe Telekomi i Kosovës (PTK), çdo vit po pëson rënie të fitimit, ndërsa menaxhmenti i kësaj kompanie bashkë me bordin vazhdojnë të mos japin llogari. Investimet e kompanisë, nuk janë duke dhënë rezultat. ...

16 August, 2014Lexo më shumë

​22 krerë lopë dhe 11 makina mjelëse ndahen për disa familje në Obiliq

Në kuadër të projektit “Ndërtimi i një jete më të mirë për qytetarët e komunës së Fushë Kosovës dhe Obiliqit”, UNDP dhe Komuna e Obiliqit kanë ndarë 22 krerëve me lopë, 2 krerë lopë për familje, si dhe 11 makinave mjelëse....

15 August, 2014Lexo më shumë

‘Etihad Regional’ nis me pesë fluturime në javë Cyrih-Prishtinë

Aeroporti Ndërkombëtarë i Prishtinës, “Adem Jashari” ka rritur numrin e fluturimeve të rregullta për Cyrih, me kompaninë ajrore 'Etihad Regional', kompani prijëse regjionale për në Zvicër....

15 August, 2014Lexo më shumë

Bien çmimet e prodhimeve bujqësore

Agjencia e Statistikave të Kosovës (ASK) ka publikuar “Indeksin e Çmimeve të Prodhimeve dhe Çmimet në Bujqësi“ për tre mujorin dytë të vitit 2014....

15 August, 2014Lexo më shumë

Pritet funksionalizimi i shpejtë i Fondit Garantues për Kredi

Ky fond ka për qëllim lehtësimin e qasjes në kredi për bizneset që nuk kanë hipotekë të mjaftueshme për kredimarrje....

14 August, 2014Lexo më shumë

Korriku më i shtrenjtë se qershori për 0.1 për qind

Indeksi i tërësishëm i çmimeve të konsumit në Kosovë është më i lartë për 0.1 për qind në muajin korrik, krahasuar me muajin qershor të po këtij viti, ndërsa shkalla e inflacionit njëvjeçar (korrik 2013-korrik 2014) ka arritur në 0.8 për qind.   ...

14 August, 2014Lexo më shumë

Rritje zero e ekonomisë në eurozonë

Rritja ekonomike në tremujorin e dytë të këtij viti në eurozonë është ndalur për shkak të ngadalësimit nga tkurrja e rritjes në Gjermani dhe ngecja në Francë....

14 August, 2014Lexo më shumë

Moody’s e vlerëson ekonominë shqiptare të qëndrueshme

Agjencia ndërkombëtare për vlerësim financiar, Moody’s konfirmoi vlerësimin “B1” për obligacionet e qeverisë shqiptare me parashikim të “qëndrueshëm”. ...

13 August, 2014Lexo më shumë

Kërkesat e paqarta të qumështarëve

Prodhuesit e qumështit kanë protestuar vazhdimisht kohëve të fundit, duke kërkuar mbështetje nga qeveria për mbrojtjen e prodhimeve të tyre. Por këto kërkesa nuk dalin të jenë edhe aq të arsyeshme, pasi ata kanë marrë dhe vazhdojnë të marrin mbështetje përmes subvencioneve dhe granteve nga ana e qeverisë. E kërkesa e tyre për bllokim të importit është jashtë logjikës dhe legjislacionit për tregti të lirë. ...

13 August, 2014Lexo më shumë

Turqia mbulon tregun e Rusisë, pas sanksioneve të Perëndimit

Kompanitë ruse kanë shtuar porositë e tyre te firmat turke, pasi Moska ndaloi importimin e shumicës së ushqimeve nga Perëndimi, në shenjë hakmarrjeje për sanksionet e SHBA-ve dhe BE-së si pasojë e krizës në Ukrainë....

12 August, 2014Lexo më shumë

“Air Serbia” sërish “pushton” Shqipërinë

Pas 6 vjetësh mungesë, në Shqipëri rikthehet kompania ajrore serbe “Air Serbia”....

10 August, 2014Lexo më shumë

Serbia çdo ditë hyn borxh 3.5 milionë euro

Që nga fillimi i vitit deri në fund të korrikut, Serbia mesatarisht për çdo ditë ka hyrë borxh 3.5 milionë euro....

10 August, 2014Lexo më shumë

Ish-punëtorët e Rilindjes, përgatisin padi për AKP-në dhe Qeverinë

Vendimi për marrjen në pronësi të objektit i Rilindjes, i bërë 6 vjet më parë, nuk po i bindë ish-punëtorët e kësaj ndërmarrjeje për ligjshmërinë e këtij procesi. Ata tashmë kanë përgatitur një padi, që presin ta dorëzojnë në gjykatë gjatë fundit të këtij viti....

8 August, 2014Lexo më shumë

KOSID kundër shtrenjtimit të rrymës

Konsorciumi Kosovar i Shoqërisë Civile për Zhvillim të Qëndrueshëm - KOSID ka kundërshtuar fuqishëm rritjen e çmimit të energjisë....

8 August, 2014Lexo më shumë

Afaristë nga Zvicra premtojnë një fabrikë plastike në Gjilan

Afaristë nga Zvicra kanë shprehur gatishmëri për të investuar në Komunën e Gjilanit, konkretisht në ndërtimin e një fabrikë për përpunimin e plastikës cilësore për vetura. ...

8 August, 2014Lexo më shumë

Shtrenjtimi i rrymës mund të nxisë trazira

Shtrenjtimi i energjisë elektrike për 5 për qind, për të dytën herë brenda dy muajve, mund të sjellë vitin më të vështirë për qytetarët e Kosovës....

8 August, 2014Lexo më shumë

Bankat në Kosovë edhe me formatin IBAN

Pas pranimit në kodin e veçantë bankar SWIFT, Banka Qendrore e Republikës së Kosovës ka pranuar njoftimin për regjistrimin e formatit IBAN të numrave të llogarive të mbajtura në bankat e Kosovës. Kjo konsiderohet e arritur e madhe për bankat në Kosovë, të cilat kanë kod të veçantë bankar....

7 August, 2014Lexo më shumë

KEK-u porosit të mos mërzitemi për dimër

Ndërmarrja publike për prodhimin e energjisë elektrike, KEK ka arritur të përfundojë veprimet përgatitore drejt stabilizimit të prodhimit para dimrit.  ...

7 August, 2014Lexo më shumë

Nga 1 shtatori shtrenjtohet rryma

KEK-u dhe KEDS-i kanë kërkuar nga Zyra e Rregullatorit të Energjisë shqyrtim të jashtëzakonshëm të kostos së furnizimit me energji elektrike, pas shpërthimit që ka ndodhur në termocentralin “Kosova A”. ...

7 August, 2014Lexo më shumë

Politika mban peng projektet kapitale

Moskonstituimi i Kuvendit dhe i Qeverisë së re të Kosovës, po ndikon në zvarritjen për realizimin e disa projekteve kapitale që kanë qenë në proces, e që vazhdimisht janë konsideruar si projekte madhore, thonë ekspertët e ekonomisë....

5 August, 2014Lexo më shumë

Kërkohet heqja e plotë e barrierave tregtare Kosovë-Shqipëri

Ambasadori i Shqipërisë në Kosovës, Qemal Minxhozi ka vizituar selinë e Aleancës Kosovare të Bizneseve, ku është biseduar për thellimin e bashkëpunimit ekonomik ndërmjet dy vendeve dhe për eliminimin e barrierave, me të cilat përballen bizneset....

4 August, 2014Lexo më shumë

Tregu bankar, ende i pakonsoliduar

Tregu bankar i Kosovës është ende i pakonsoliduar. Aktiviteti kryesor i tij janë kryesisht degët bankare të huaja, theksohet në një analizë të dalë nga hulumtime e Open Data Albania....

4 August, 2014Lexo më shumë

Beqaj njoftohet me përfaqësuesin e ri të FMN-së

Ministri në detyrë i Financave, Besim Beqaj, ka pritur sot në takim përfaqësuesin e ri të FMN-së, Frank Lajkwik, përfaqësues rezident i Fondit Monetar Ndërkombëtar për Kosovë, i cili nga shtatori i këtij viti do ta zëvendësoj përfaqësuesin aktual të FMN-së, Jose Sulemane....

4 August, 2014Lexo më shumë

Kompania e themeluar nga ministri fiton tenderin milionësh nga KOSTT-i

Kompania “Komtel” e themeluar nga ministri në detyrë i Zhvillimit Ekonomik, Fadil Ismajli para pak kohësh, ka fituar një tender prej 1,5 milionë eurosh nga Operatori i Sistemi, Transmisionit dhe Tregut (KOSTT). ...

4 August, 2014Lexo më shumë

Lufta e partive për pushtet dëmton zhvillimin e vendit

Mos konstituimi i Kuvendit dhe krijimi i qeverisë së re të Kosovës do të ketë efekte negative në proceset ekonomike në vend, vlerësojnë ekspertë të çështjeve ekonomike në Prishtinë....

3 August, 2014Lexo më shumë
 

Fotolajm

“Kulturë boksi” përpara Ministrisë së Kulturës në Prishtinë /FOTO
Foto, aparati për matjen e fuqisë së goditjes përpara Ministrisë së Kulturës në Prishtinë /lajmi.net ?>
 

ke nje LAJM

Jeni në vend të ngjarjes, apo dëshironi ta ndani ndonjë storie me të tjerët?

Klikoni në butonin më poshtë

DËRGO
 

Lojëra

  • Play 8 Ball Pool
  • Play World Soccer Champion
  • Play Supercar Showdown
  • Play Pro Kicker Frenzy